E shpjegon shkenca: Pse ndonjëherë na duket sikur koha ecën shumë ngadalë

Të gjithëve na ka ndodhur ndonjëherë të na duket sikur koha ecën shumë ngadalë dhe orët duken të pafundme. Sipas shkencëtarëve, kjo është normale.

Një studim nga shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, zbuloi se neuronet e ndjeshëm ndaj kohës në trurin tonë janë “konsumuar” nga detyra të caktuara. Si rezultat, ndikon në perceptimin tonë të kohës.

Sipas hulumtimit, neuronet në pjesën e “rrethit supermagnetik” të trurit lodhen kur ekspozohen vazhdimisht ndaj një stimuli të ndryshëm për një kohëzgjatje konstante.

Por, për shkak se neuronet në pjesët e tjera të trurit vazhdojnë të funksionojnë si zakonisht, perceptimi ynë ndryshon.

Studimi shqyrtoi funksionet e trurit të 18 djemve dhe vajzave të moshës 18-27 vjeç. Fillimisht pjesëmarrësve iu kërkua të shihnin një rreth gri për një periudhë të caktuar kohe. Pasi e përfunduan këtë 30 herë, atyre iu tregua diçka tjetër, në kohë të ndryshme, dhe u kërkua të merrnin me mend se sa zgjati procesi.

Nëse rrethi gri ishte në ekran për një kohë të gjatë, njerëzit kishin më shumë gjasa të nënvlerësonin kohëzgjatjen e procesit të dytë,  me stimuj të ndryshëm,  ndërsa nëse rrethi gri zgjaste një kohë të shkurtër, ata kishin më shumë gjasa ta mbivlerësonin atë.

Shfaqja e rrethit gri për 30 herë me radhë lodhi neuronet e trurit të pjesëmarrësve duke rezultuar në ata që përjetuan një perceptim të kundërt të kohës.

Me fjalë të tjera, kur u lodhën duke parë rrethin gri, ata ndiheshin sikur po shikonin rrethin për një kohë të pafundme, ndërsa kur nuk ishin të lodhur duke e parë, koha e tyre dukej sikur rridhte si ujë.

Në fund të fundit, gjithçka varet nga këto neurone në trurin tonë që ndryshojnë perceptimin tonë të realitetit dhe kohës.

Kur kalojmë mirë dhe jemi të ngazëllyer, ndiejmë që koha kalon shumë shpejt. Por kur jemi të lodhur ose të mërzitur, ka më shumë të ngjarë të ndjejmë sikur minutat nuk ecin./albeu.com


Shtuar 19.06.2021 20:35