Doni të keni dhëmbë të bardhë dhe të shëndetshëm? 7 këshilla të thjeshta që duhet të ndiqni

92% e të rriturve të moshës 20 -64 vjeç kanë pasur kavitete në dhëmbët e tyre të përhershëm. Mund të tingëllojë si diçka që nuk mund ta shmangim. Megjithatë, nëse vazhdojmë të ndjekim këshillat e duhura profesionale, mund të shpëtojmë dhëmbët tanë ose të paktën të zgjasim jetën e tyre të shëndetshme.

Albeu.com do të ndajë me ju sot, 7 këshilla që mund t’ju ndihmojnë të keni dhëmbë të shëndetshëm dhe të buzëqeshni më shpesh.

1. Pini kafen dhe çajin e zi me qumësht

Kafeja mund të jetë një pije shumë acidike, veçanërisht kur konsumohet e zezë. Nëse e pini çdo ditë, mund të bëjë që dhëmbët tuaj të bëhen më të hollë. Për më tepër, kafeja e zezë do t’ju njollosë dhëmbët sepse përmban tanine. Si zgjidhje pini kafe me qumësht. E njëjta gjë vlen edhe për çajin e zi.

2. Mos i lani dhëmbët menjëherë pasi të keni pirë çaj ose kafe

Ekspertët thonë se është më mirë të mos përzieni pastën e dhëmbëve me kafenë. Idealja për të larë dhëmbët do të ishte 30 minuta para se të pini. Në rast se ju pëlqen ta bëni më pas, prisni të paktën 1 orë. Kafeja dhe çaji shkatërrojnë smaltin e dhëmbëve për shkak të përbërjes së tyre acidike.

3. Pini ujë me fluor pas vaktit

Pështyma ka një rol të rëndësishëm dhe i mban dhëmbët tanë të sigurt. Kafeja dhe ushqimi reduktojnë prodhimin e pështymës. Thjesht pini më shumë ujë pas vaktit tuaj, aq më mirë nëse përmban fluor. Ndalon formimin e kaviteteve dhe forcon dhëmbët.

4. Merrni silantë dentarë të përkohshëm.

Sialantët janë efektivë në parandalimin e prishjes së dhëmbëve pikërisht në sipërfaqet pickuese të dhëmbëve përtypës. Këto zona mund të mbushen me grimca ushqimi dhe mund të jetë e vështirë për t’u hequr me një furçë dhëmbësh. Në këtë rast, silantët mund t’ju shpëtojnë, por fillimisht konsultohuni me një dentist.

5. Lani dhëmbët me fill para se të lani

Përdorimi i rregullt i fillit për dhëmbë mund të zvogëlojë erën e keqe të gojës dhe disa sëmundje. Specialistët rekomandojnë që të përdorni fillin para larjes së dhëmbëve, por jo pas. Kjo do ta ndihmojë furçën tuaj të arrijë zonat e bllokuara.

6. Lani dhëmbët në të njëjtën mënyrë, çdo ditë

Mbani një model të rregullt për fërkimin e dhëmbëve. Filloni me dhëmbët e sipërm dhe punoni nga e majta në të djathtë. Pasi të keni përfunduar dhëmbët e sipërm, përsërisni të njëjtën gjë në fund nga e majta në të djathtë.

7. Përtypni çamçakëz deri në 20 minuta

Është gjithmonë më mirë të përtypni një çamçakëz menjëherë pas ngrënies, por duhet të jetë pa sheqer. Përtypeni atë deri në 20 minuta për të rritur rrjedhjen e pështymës dhe për të eliminuar acidin pas një vakti./albeu.com


Shtuar 24.12.2021 10:00