DOKUMENTI/ Arrihet “paqja”, tri pikat e marrëveshjes Kosovë-Serbi (FOTO LAJM)

Zbulohet dokumenti me tri pikat e marrëveshjes Kosovë-Serbi.

I dërguari i BE, Miroslav Lajçak pasi bëri të ditur lajmin e marrëveshjes, ka zbuluar edhe dokumentin me 3 pikat që kanë rënë dakord Kosova dhe Serbia.

Nga 2 tetori fillon tërheqja njëkohësisht e njësive speciale nga Jarinja dhe Bërnjaku si dhe do të hiqen dhe do të zhbllokohen edhe rrugët. Në vend  të tyre do të vendoset trupat e KFOR të paktën për 2 javë.

Në pikën 2, parashikohet që regjimi i targave nga 4 tetori të zëvendësohet me etiketa ngjitëse për të dyja palët deri në një zgjidhje përfundimatre.

Ndërkohë për këtë të fundit BE do të krijojë një grup pune me përfaqësues të Beogradit e Prishtinës që do të mblidhet për herë të parë më 21 tetor në Bruksel ndërsa 6 muaj nga mbledhja do të  raportojë mbi rezultatet dhe formatin e dialogut.

TRE PIKAT E MARRËVESHJES

1 Njësitë speciale të vendosura aktualisht në  Jarinjë dhe të Bërnjak do të hiqen njëkohësisht me postblloqe duke filluar më 2 tetor 2021 në orën 8:00 dhe duke përfunduar jo më vonë se ora 16:00. KFOR -i do të vendoset në Jarinje dhe Bërnjak para dhe gjatë fillimit të heqjes së njëkohshme dhe do të qëndrojë përafërsisht për dy javë për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes

2 Nga 4 tetori  2021 në orën 8:00, regjimi i etiketave ngjitëse siç është rënë dakord në kuadrin e dialogut të BE -së do të zbatohet si një masë e përkohshme derisa të arrihet një zgjidhje e përhershme.

3 Një grup pune i përbërë nga përfaqësuesit e BE -së, Beogradit dhe Prishtinës, të kryesuar nga BE -ja, do të sigurojë një zgjidhje të përhershme për çështjen e licencës së licencës bazuar në standardet dhe praktikat e BE -së. Takimi i parë do të paraqesë gjetjet e tij mbi një zgjidhje të përhershme të formatit të nivelit të lartë të dialogut./albeu.com