Cisterna ruse e bllokuar në Greqi, paralajmëron komandati: Ka rrezik të mbytet nga përkeqësimi i motit

Pasi cisterna ruse që transportonte mbi 100 mijë tonë naftë iraniane u ndalua në Greqi, ka ardhur edhe një reagim i komandantit të anijes.

Kujtojmë se anija është ndaluar nga Autoriteti Kundër Pastrimit të Parave në Greqi, në kuadër të sanksioneve për pushtimin rus në Ukrainë.

E ndërsa “transfuzioni” i naftës që anija mban në depozita është në proces, kapiteni i saj, Nik Amelchenko, shpreh në letrën e tij shqetësimin e tij të fortë për kushtet veçanërisht të rrezikshme që janë krijuar në rezervuarët e tij nga mbetjet e naftës bruto.

“Për të eliminuar këtë rrezik është e nevojshme që sistemi i gazit Inert të mbahet në një gjendje gatishmërie të vazhdueshme. Ne kemi nevojë për një bunker për të nisur sistemin IG”.-shkruan ai.

Çështja e dytë serioze që ka lindur, sipas zyrtarit rus, është paqëndrueshmëria e anijes, e cila është rritur ndjeshëm pas shkarkimit të ngarkesës, për shkak të erës në rritje, si pasojë e së cilës anija përballet me rrezikun e daljes në breg në rast të motit të keq.

“Përsëri, nuk ka siguri në anije për shkak të mungesës së karburantit. Ndërsa kontrollova parashikimin e motit më 03/06/2022, pritet erë deri në 14 m/h.”-vijon letra.

Përfaqësuesit e studios ligjore Georgios Kozanidis- Penelope Tekou, të cilët përfaqësojnë kompaninë që mori përsipër tërheqjen e cisternës ruse, theksojnë se janë krijuar kushte të rrezikshme për anijen, ekuipazhin dhe mjedisin detar, të cilat duhet të adresohen drejtpërdrejt nga ato seriozitet dhe siç e kërkon kritika e situatës.