Çfarë janë “gungat” e bardha në lëkurën e fytyrës tuaj dhe si të shpëtoni prej tyre

40%-50% e foshnjave të porsalindura kanë gunga të vogla të bardha në fytyrat e tyre. Ndonjëherë këto puçrra na qëndrojnë deri në moshën madhore. Lajmi i mirë është se është krejtësisht normale të kesh puçrra të tilla.

Alebu.com më poshtë po ju jep një shpjegim të shpejtë dhe, me shpresë, do t’ju lehtësojë njëherë e përgjithmonë shqetësimet tuaja.

Çfarë janë këto “gunga”

Gungat kanë një emër zyrtar, milia (njolla qumështi). Ato janë të mbushura me keratin që bllokohet pikërisht nën lëkurën tuaj. Si rregull, gunga të bardha shfaqen në qepalla, faqe dhe ballë. Shumë besojnë se milia është një formë e akneve, megjithatë, është larg nga e vërteta, pasi aknet zakonisht shkaktohen nga hormonet.

Pse shfaqen?

Edhe pse askush nuk e di vërtet se çfarë e shkakton milia, ka ende disa shpjegime të mundshme. Lëkura juaj mund të jetë dëmtuar. Efektet e acarimit, ekspozimit në diell, djegieve ose produkteve të rënda të kujdesit të lëkurës mund të çojnë në milia. Një arsye tjetër e mundshme është grumbullimi i lëkurës së vdekur, e cila bllokohet në pore. Më në fund, përgjigjja më e thjeshtë për këtë janë gjenet tuaja. Ju thjesht mund të jeni të predispozuar gjenetikisht.

Çfarë duhet bërë me ta?

Ju nuk duhet të bëni asgjë në lidhje me gungat sepse ato janë plotësisht të padëmshme. Megjithatë, nëse jeni të shqetësuar për aspektin estetik, ka disa zgjidhje që mund t’ju ndihmojnë.

Lexoni më poshtë:

Hidratoni dhe mbroni lëkurën tuaj

Investimi në një krem ​​të mirë kundër diellit dhe hidratues është një ide e mirë. Këto produkte do t’ju ndihmojnë të siguroheni që lëkura juaj të jetë e mbrojtur, e butë dhe fleksibël. Mos harroni të aplikoni krem ​​kundër diellit edhe në dimër ose kur jeni ulur pranë dritareve.

Eksfolioni

Është thelbësore të mos e teproni. Përdorni pastrime të buta në mënyrë që të mos dëmtoni lëkurën tuaj dhe të mos shkaktoni edhe më shumë gunga. Hiqni qelizat e vdekura me kujdes në shtëpi ose bëni trajtime profesionale të fytyrës.

Provoni produkte me retinol

Besohet se retinoli është një përbërës që zhduk milia-n. Kremrat me retinol zbulojnë një shtresë të lëmuar të lëkurës dhe parandalojnë akumulimin. Mbani në mend se disa produkte që përmbajnë retinol mund të jenë të ashpra për lëkurën, kështu që zgjidhni ato më të buta.

Përdorni acid salicilik

Ky acid rekomandohet shpesh si një mënyrë për të luftuar aknet, dhe mund të funksionojë edhe për milia-n. Çështja është të holloni shtresat e lëkurës. Në këtë mënyrë, ju mund të jeni në gjendje të lironi kistin milia. Aplikoni acid salicilik menjëherë para gjumit./albeu.com