Çfarë është rënë dakord deri më tani në Samitin e Klimës

Ndërsa presim për projekt-marrëveshjen e re, albeu.com ju sjell më poshtë një përmbledhje e marrëveshjeve të arritura deri më tani gjatë samitit të Klimës.

Në një njoftim të papritur, SHBA dhe Kina ranë dakord të punojnë së bashku këtë dekadë për të kufizuar rritjen e temperaturës globale në 1.5C

Më shumë se 100 liderë botërorë premtuan t’i japin fund dhe të ndryshojnë shpyllëzimin deri në vitin 2030, duke përfshirë Brazilin, shtëpinë e pyjeve tropikale të Amazonës.

SHBA dhe BE njoftuan një partneritet global për të ulur emetimet e metanit të gazit serrë deri në vitin 2030. Reduktimi i metanit në atmosferë shihet si një nga mënyrat më të mira për të reduktuar shpejt ngrohjen globale.

Më shumë se 40 vende u angazhuan të hiqnin dorë nga qymyri, por përdoruesit më të mëdhenj në botë si Kina dhe SHBA nuk u regjistruan

Një aleancë e re që angazhon vendet të caktojnë një datë për përfundimin e përdorimit të naftës dhe gazit, dhe ndalimin e dhënies së licencave të reja për eksplorim, u lançua./albeu.com


Shtuar 13.11.2021 09:17