Çfarë duhet të dini për ëmbëlsuesit atificialë

Shumë njerëz zëvendësojnë sheqerin me ëmbëlsues artificialë sepse besojnë se kjo është mënyra e duhur për të zvogëluar numrin e kalorive dhe për të humbur në peshë. Pavarësisht nga konsumi global i këtyre ëmbëlsuesve dhe ushqimeve dietë, në përgjithësi, niveli i mbipeshes është rritur vetëm. Një hulumtim tregon se ëmbëlsuesit artificialë nuk ndihmojnë në humbjen e peshës. Përkundrazi, ka prova shkencore që ato stimulojnë oreksin dhe rrisin dëshirat për ëmbëlsira.

Sot ekziston një larmi ëmbëlsuesish artificialë me struktura të ndryshme kimike. Të gjithë ata priren të stimulojnë receptorët e shijes së ëmbël në gjuhën tuaj dhe janë qindra herë më të ëmbla se sheqeri. Shija e asaj që hamë është jashtëzakonisht e rëndësishme për ne pasi nuk hamë vetëm për të marrë energji, ne hamë për të shijuar procesin dhe për të kënaqur nevojat tona. Studimi tregon se edhe pse ëmbëlsuesit artificialë ofrojnë një shije të ëmbël, mungesa e kalorive parandalon marrjen e ndjenjës së ngopjes që çon në rritjen e oreksit dhe dëshirat për ëmbëlsirat.

Gjëja është që trupi parashikon rrjedhën e glukozës në gjak dhe hedh një pjesë shtesë të insulinës paraprakisht në përgjigje të një ndjenje ëmbëlsie në gojë. Glukoza nuk hyn, por insulina tashmë ul nivelet e sheqerit në gjak nën normale. Kjo rezulton në një ndjenjë urie gjatë ditës.

Ishte një eksperiment që tregoi se konsumi i sheqerit uli oreksin ndërsa shija e ëmbëlsuesve artificialë nuk shkaktoi ndonjë reagim në hipotalamus. Në këtë mënyrë, studiuesit tregojnë se truri ynë nuk regjistron ëmbëlsues artificialë si me efekt mbushës.

Sidoqoftë, ndikimi i ëmbëlsuesve artificialë në ndjenjën e urisë është mjaft kontradiktor. Një studim tjetër ka treguar se ëmbëlsuesit artificialë nuk ndikonin në oreksin e marrjes së kalorive nga ushqimet e tjera. Është jashtëzakonisht e vështirë të marrësh të dhëna të sakta në studimin e të ushqyerit pasi shumë gjëra varen nga shumë faktorë. Megjithëse çështja e ëmbëlsuesve artificial ka nevojë për studim të mëtejshëm, studiuesit paralajmërojnë për efektet e mundshme të ëmbëlsuesve artificialë./albeu.com