Website-t më të njohura në botë ndaluan së funksionuari, ç’ndodhi papritur

Një numër faqesh në internet të mediave kryesore nuk kanë punuar për rreth një orë. Bëhet fjalë për mediet Guardian, Financial Times, Independent dhe New York Times. Po ashtu ka rënë edhe webfaqja e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, gov.uk.

Teksa klikon për të hapur këto website që për momentin nuk funksionojnë, shfaqet mesazhi: “Gabimi 503. Shërbimi nuk disponohet”.

Nga informacionet e para thuhet se problemi mund të ketë lidhje me Fastly (distributor i CDN), një ofrues i informatikës së re, i cili mbështet shumë faqe të mëdha në internet.

Edhe në SH.B.A., Ashburn, Atlanta, Boston, Chicago, Dallas dhe Los Angeles kanë probleme, ndërsa në Azi u prek Hong Kongu, Tokio dhe Singapori.

Lista e faqeve që kanë rënë:

AFR

Age

Amazon

Boots

BuzzFeed

CNN

Deliveroo

Etsy

Financial Times

Giphy

IGN

Imgur

Independent

Kickstarter

Le Monde

New York Times

Pinterest

Reddit

SMH

Spotify

The Guardian

Twitch

Twitter

UK Government website

Weightwatchers

CDN-të janë një pjesë kryesore e infrastrukturës së internetit. Kompanitë në të gjithë botën varen nga bankat e serverave për të përmirësuar performancën e internetit dhe qasjen në shërbimet në internet.

Një mënyrë për ta bërë këtë është me CDN-të, të cilat ruajnë të dhëna në servera për ta bërë më të lehtë për përdoruesit që të hyjnë shpejt në përmbajtjen e internetit.

Ideja që qëndron pas CDN-ve është të hiqni çdo pengesë të mundshme në sigurimin e internetit dhe të rrisni në mënyrë të qëndrueshme në përdorim në të gjithë botën për të ndihmuar në sigurimin e aksesit në shërbimet e transmetimit të drejtpërdrejtë dhe sipas kërkesës, aplikacionet dhe platformat e mediave sociale.

Rezultati i një problemi në Fastly, i cili e përshkruan veten si një “platformë cloud”, është se përdoruesit e internetit nuk kanë qenë në gjendje të kenë qasje në përmbajtje dhe shërbime në varësi të CDN që ata përdorin.

Shpejt përdoret gjerësisht nga organizatat e medias, prandaj faqet e lajmeve, në veçanti, u ndikuan negativisht nga ndërprerja. Operacioni në internet i Amazon gjithashtu thuhet se ishte ndërprerë.

Deliveroo, Pinterest dhe Shazam janë gjithashtu klientë të profilit të lartë të ofruesit.


Shtuar 8.06.2021 15:39