Shtetet me cilësinë më të mirë të ujit në Europë, kush kryeson listën

Cilësia e ujërave në Evropë është përmirësuar në mënyrë dramatike në dekadat e fundit dhe një raport i ri i publikuar këtë javë nga Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA) zbulon se pothuajse 85% e vendeve të saj renditen si “të shkëlqyera”, shkruan CNN.

Vendi pa dalje në det i Austrisë, i njohur për liqenet e tij të shumtë të bukur, duke përfshirë ujërat alpine të Achensee në Tirol dhe Weissensee me ngjyrë smeraldi në Carinthia, është në krye të renditjes, me 97.7% të ujërave të deklaruara të shkëlqyera.

Pas saj në krye të tabelës janë katër të preferuarat e pushimeve mesdhetare: Malta, Greqia, Kroacia dhe Qiproja. Danimarka dhe Gjermania janë vendet e tjera ku më shumë se nëntë nga 10 site morën notën më të lartë. Portugalia është në vendin e 10-të, me 88.5%, ndërsa Italia (87.9%) dhe Spanja (87.4%) janë përkatësisht në vendin e 12 dhe 13.

Ujërat u vlerësuan “të shkëlqyera”, “të mira”, “të mjaftueshme” ose “të dobëta”, sipas standardeve të Bashkimit Evropian. Noti në ujërat e renditura të dobëta mund të rezultojë në sëmundje nëse uji gëlltitet, notarët mund të përjetojnë dhimbje stomaku ose diarre.

Ujërat më të pastra në Evropë

1. Austri (97.7%)
2. Maltë (96.6%)
3. Greqia (95.8%)
4. Kroacia (95.7%)
5. Qipro (93.3%)
6. Danimarka (91.9%)
7. Gjermani (90.4%)
8. Bullgaria (89,8%)
9. Lituani (89.2%)
10. Portugalia (88.5%)

Shtuar 7.06.2022 13:52