Izraeli pranon të ndryshojë tekstin e këngës për në Eurovision 2024

Pas refuzimit të dy propozimeve për këngë, të konsideruara shumë politike dhe për rrjedhojë në kundërshtim me rregullat e neutralitetit politik, Izraeli ka pranuar të bëjë kompromis për të marrë pjesë në Eurovision majin e ardhshëm.

Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU), organi që organizon konkursin e famshëm, la të kuptohej më parë se mund të refuzonte kandidatin izraelit, këngëtarin 20-vjeçar ruso-izraelit Eden Golan, për shkak të natyrës “politike” të këngës së saj.

Kënga në fjalë, “October Rain” (shi i tetorit), i referohej viktimave të sulmit të Hamasit në jug të Izraelit më 7 tetor, me tekste si: “Nuk ka mbetur ajër për të marrë frymë. Nuk ka vend për mua” dhe “Ata ishin të gjithë fëmijë të mirë, secili prej tyre”.

Kënga gjithashtu i referohet “luleve”, e cila përdoret shpesh si kod ushtarak për viktimat e luftës.

Transmetuesi izraelit Kan, fillimisht tha se ata do të tërhiqeshin nga konkursi i këtij viti nëse organizatorët e ngjarjes përpiqeshin të censuronin hyrjen e tyre. Presidenti i vendit Isaac Herzog tha se zëri i Izraelit duhet të dëgjohet nga skena e Eurovizionit.

Që atëherë ai ka deklaruar se duhet të bëhen “rregullime të nevojshme” në këngë, në mënyrë që të lejohet në shfaqje. Dhe tani, transmetuesi publik i Izraelit ka paraqitur një kërkesë për të ndryshuar tekstin në hyrjen e tij. Transmetuesi izraelit tha se kishte rënë dakord të bënte ndryshimet pas një kërkese nga Isaac Herzog.

“Presidenti theksoi se në këtë kohë veçanërisht, kur ata që na urrejnë kërkojnë të shtyjnë mënjanë dhe bojkotojnë shtetin e Izraelit nga çdo fazë, Izraeli duhet të tingëllojë zërin e tij me krenari dhe kokën lart dhe të ngrejë flamurin e tij në çdo forum botëror. sidomos këtë vit” tha Kan. Kënga do të publikohet më 10 mars.


Shtuar 5.03.2024 15:10