Britania e Madhe në zi, çfarë parashikon protokolli pas vdekjes së Philip

Vdekja e Princ Philip la një trishtim të madh jo vetëm në familjen mbretërore, por në të gjithë Britaninë e Madhe.

Ai ishte e martuar me Elizabeth që nga 1947, pesë vjet para se të bëhej mbretëreshë dhe kishin katër fëmijë, tetë nipër e mbesa dhe 10 stërnipa.

Por çfarë do të ndodhë tani që Filipi nuk është më gjallë? Sipas Independent, do të zbatohet protokolli i njohur si “Ura e katërt”, një plan për atë që do të pasojë pas vdekjes së tij.

Periudha kombëtare e zisë

Mbretëria e Bashkuar (e cila përfshin Anglinë, Skocinë, Uellsin dhe Irlandën e Veriut) ka hyrë në një periudhë kombëtare të zisë që do të zgjasë deri në varrim.

Periudha kombëtare e zisë duhet të respektohet nga të gjithë, përfshirë përfaqësuesit kombëtarë që shërbejnë jashtë vendit. Kjo do të thotë që të gjithë flamujt do të valviten në gjysmë shtizë, me përjashtim të flamurit Royal Standard, mbi Pallatin Buckingham pasi përfaqëson monarkinë dhe anëtarët e Parlamentit do të veshin shirita të zinj dhe në rastin e burrave, kravata. Gjithashtu, autoritetet lokale (qytete, qyteza, fshatra, etj.) Do të thirren që t’i kushtojnë “vëmendje të veçantë” ushtrimit të aktiviteteve të tyre zyrtare.

Periudha e zisë së Mbretëreshës

Gjatë periudhës së zisë kombëtare, mbretëresha nuk ka gjasa të kryejë punët publike, që do të thotë, ndër të tjera, se nuk do të miratohen ligje të reja.

Funerali

Si bashkëshorti i Mbretëreshës, Princi Philip ka të drejtë për një funeral shtetëror, i cili përbëhet nga homazhet në Westminster Hall dhe varrosja në Kapelën e Shën Gjergjit në Kështjellën Ëindsor. Sidoqoftë besohet se Princi Philip ka zgjedhur një funerale private të stilit me varrim në Kopshtet Frogmore, ku ndodhen Mbretëresha Victoria dhe Princi Albert.

Kush do të marrë pjesë në varrim?

Bazuar në dëshirat e Princit Philip, pritet që vetëm familja, miqtë dhe krerët e shteteve nga vendet e Komonuelthit të marrin pjesë në varrim.

Pas varrimit

Pas varrimit të bashkëshortit të saj, mbretëresha pritet të vazhdojë detyrat mbretërore. Sidoqoftë, nuk ka asnjë garanci. Për shembull, kur burri i Mbretëreshës Victoria, Princi Albert, vdiq në dhjetor 1861, Victoria mbeti në izolim për vite me radhë, madje nuk u paraqit për hapjen e Parlamentit dhe kur e bëri, ajo refuzoi të fliste (si zakonisht).


Shtuar 9.04.2021 14:06