10 arsye befasuese pse presidentët amerikanë iu bashkuan masonerisë

Nga Jay Krasnow, History of  Yesterday

Dhjetë presidentë amerikanë kanë qenë masonë, një shoqëri që kërkon të forcojë dhe përmirësojë komunitetin. Shumë prej këtyre presidentëve folën pozitivisht anëtarësimin e tyre në grup, dhe disa madje cituan masonerinë si një bazë për mënyrën se si ata qeverisën.

Ndërsa masoneria është para së gjithash “një sistem morali “, duhet të theksohet se disa nga këta presidentë – përfshirë George Washington dhe James Monroe  ishin skllevër, një praktikë që duket se bie në kundërshtim me parimet e organizatës.

Uashingtoni foli në mënyrë të ashpër për respektin dhe parimet e Masonerisë dhe mbeti aktiv në shoqëri, edhe kur ishte president. Ndërkohë, ne nuk dimë pothuajse asgjë për jetën e Presidentit Monroe si mason. James K. Polk, James Garfield dhe Warren G. Harding të gjithë e pranuan publikisht lidhjen e tyre me masonerinë dhe morën pjesë në aktivitetet masonike gjatë qëndrimit të tyre si president.

Këtu janë citate nga 10 presidentë të njohur që kanë folur rreth masonerisë.

“Lidhja ime me ta, në të cilën jemi të gjithë anëtarë, do të më mundësojë gjithmonë të kontribuoj në përpjekjet e mia më të mira për të promovuar nderin dhe integritetin.”

Presidenti Xhorxh Uashington

Citimi i mësipërm është një nga shumë që Uashington bëri për masonerinë gjatë jetës së tij. Siç mund të supozohet, Uashington i mori seriozisht detyrimet e tij për të promovuar nderin dhe integritetin.

Ai bëri komente të ngjashme në letrat drejtuar lozhave të masonëve në të gjithë vendin. Më shumë se çdo udhëheqës i kohës së tij, Uashingtoni njihej si një  njeri me integritet dhe  moral të padiskutueshëm.

Veçanërisht, ai ishte i njëjti njeri privatisht dhe publikisht, dhe përkushtimi i tij për të qenë i drejtë e formoi atë në një lider botëror. Uashingtoni mori pjesë në ritualet masonike gjatë presidencës së tij, duke përfshirë një në të cilin ai vuri gurin e themelit të Kryeqytetit të SHBA-së, një tjetër tregues i përkushtimit të tij ndaj shoqërisë.

“Masoneria është një institucion i llogaritur për të përfituar njerëzimi.”

Presidenti Andrew Jackson

Është e vështirë të përballosh vërejtjet e Presidentit Jackon se Masoneria është “llogaritur për të përfituar njerëzimi” me përpjekjet e tij që projektuan çrrënjosjen e mijëra amerikanëve vendas nga uria, ekspozimi dhe sëmundja.

Megjithatë, Jackson ishte aktiv në shoqëri, edhe kur ishte president,  ai mori pjesë në një ceremoni masonike në Fredericksburg në 1833 . Jackson ishte gjithashtu i  pari Mjeshtër i Madh i Masonëve (në Tenesi) që shërbeu si president.

“Duke uruar devotshmëri për shekujt që do të vijnë, Lozha juaj e lashtë dhe e nderuar masonike do të  vazhdojë të hedhë dritë mbi  Masonerinë”

Presidenti James Buchanan

James Buchanan do të mbahet mend si presidenti që dështoi të veprojë për të ndaluar vazhdimësinë e shteteve jugore që çuan në Luftën Civile në të cilën u vranë 620,000 amerikanë.

Ndërsa citati i mësipërm hedh shumë pak dritë mbi idetë e Presidentit Buchanan mbi udhëheqjen, vërejtjet e tij flasin për besimin e tij të devotshëm se Masoneria ofron një platformë për anëtarët për të fituar intelekt. Duhet përmendur se, gjatë presidencës së tij, Buchanan mori kërcënime nga njerëz që mendonin se ai kishte bërë një punë të dobët në muajt para Luftës Civile.

Në këtë periudhë, disa masonë vendas që ishin anëtarë të një lozhe ku ai ishte Mjeshtër i Kaluar (dmth. kreu i lozhës) me radhë qëndronin roje në shtëpinë e tij për të mbrojtur atë dhe pronën e tij, duke treguar lidhjet e forta të Buchanan me shoqërinë.

Sipas traditës masonike, kur keni të bëni me të gjithë njerëzit, veçanërisht me shokët masonë, duhet t’i trajtoni ata si të barabartë. Në vend që të udhëhiqte shtetet jugore për të përqafuar të drejtat civile për skllevërit e emancipuar, ai ua delegoi atë autoritet vetë shteteve. Në shumicën e rasteve, këto shtete e përdorën këtë autoritet për të shtypur të drejtat civile të afrikano-amerikanëve dhe përfundimisht për të zbatuar ligjet e Jim Crow.

“Pas betejës së Opequan-it, unë shkova  në fushën ku kishte rreth 5,000 të burgosur  dhe vura re se mjeku shtrëngoi duart përzemërsisht me një numër të burgosurish . Ai gjithashtu nxorri  nga xhepat e tij disa kartëmonedha dhe i shpërndau mes tyre. Rrugës për në kampin tonë, e pyeta: ‘A i njihje ata burra apo i kishe parë ndonjëherë më parë?’ “Jo,” u përgjigj doktori.

“Nuk i kam parë kurrë më parë.” “Por si i njihje ata dhe pse u dhatë para?,” e pyeta. “Ata janë masonë, dhe ne masonët kemi një mënyrë për t’i ndihmuar.” ”

A prisni ndonjëherë ta ktheni atë?’ “Epo,” tha doktori, “nëse ata janë ndonjëherë në gjendje ta paguajnë atë, do ta paguajnë. Por për mua nuk ka dallim; ata janë vëllez1%r masonë që janë në probleme dhe unë po bëj vetëm detyrën time.

Presidenti William McKinley

Disa presidentë njihen për një politikë apo çështje të caktuar. Abraham Lincoln mbahet mend për ruajtjen e Unionit, ndërsa Herbert Hoover mbahet mend si president gjatë fillimit të Depresionit të Madh. Presidenti McKinley, nga ana tjetër, kishte ndikim në shumë çështje, duke filluar nga Lufta Spanjolle-Amerikane e deri te reforma e Shërbimit Civil.

Si guvernator i Ohajos, McKinley foli kundër linçimit, por si president, ai bëri pak për të mbështetur të drejtat civile për njerëzit me ngjyrë. Një nga prioritetet e McKinley-t, megjithatë, ishte t’i jepte fund seksionalizmit – domethënë, pjesëve të kombit që i jepnin përparësi rajonit të tyre mbi atë të të gjithë Shteteve të Bashkuara.

Në një mënyrë të ngjashme, duhet të theksohet se McKinley  mori diplomën e tij masonike si oficer sindikatash.

“Një nga gjërat që më tërhoqi aq shumë në masoneri, saqë mbështeta mundësinë për t’u bërë mason, ishte se ajo me të vërtetë përmbushi atë që ne si qeveri jemi zotuar – të trajtojmë çdo njeri sipas meritave të tij dhe si njeri. ”

Presidenti Theodore Roosevelt

Ndërsa Presidenti Roosevelt vështirë se i shihte të gjithë amerikanët me ngjyrë si të barabartë, meritokracia ishte një nga besimet e tij thelbësore. Roosevelt ” i admironte arritjet individuale mbi të gjitha ” dhe mbrojti amerikanët me ngjyrë që shërbenin si zyrtarë publikë, disa prej të cilëve i emëroi në poste të spikatura.

Për shembull, ai emëroi Dr. william Crum, një amerikan me ngjyrë si doganier në Charleston dhe u përball me kundërshtime të konsiderueshme politike për shkak të ngjyrës së lëkurës së Crum  por nuk ndryshoi mendim, raporton abcnews.al.

“Masoneria është demokratike, në atë që insiston që ne të gjithë të kemi mundësi të barabarta. Nuk është demokratike në atë që këmbëngul që të jemi të gjithë të barabartë, pavarësisht nëse kemi të njëjtin karakter, të njëjtën përvojë, të njëjtën aftësi, të njëjtën frymë vetëmohimi”.

 Presidenti William Howard Taft

Me bekimet e presidentit të atëhershëm Theodore Roosevelt – i cili vendosi të mos kandidojë për një mandat të tretë,  Taft, i cili ishte nënkryetar në atë kohë, mori presidencën në vitin 1909.

Në citimin e mësipërm, Presidenti Taft sugjeron se ai mbështet mundësi të barabarta disa herë  dhe jo për të gjithë. Është mjaft interesante që Taft kundërshtoi të drejtën e votës së grave, duke theksuar: “ Në përgjithësi, është e drejtë të thuhet se lirimi i menjëhershëm i të drejtës së grave do të rrisë përqindjen e elementit histerik të elektoratit.

Në arenën e të drejtave civile, Taft duket se ka pasur pak interes për këtë çështje , përveç takimit me udhëheqësin afrikano-amerikan Booker T. Washington, dhe miratimin publikisht të programit të tij për avancimin e kauzës së afro-amerikanëve, raporton abcnews.al.

“Kam pasur  kontakt me vëllezërit masonë në të gjithë vendin dhe kam parë punën e shkëlqyer që masoneria po bën për njerëzit tanë. Sa më shumë që shih , aq më shumë më bën përshtypje puna e madhe bamirëse dhe puna e madhe praktike e mirë në të cilën po kryejmë, veçanërisht në atë linjë që është aq afër zemrës sime – kujdesi e fëmijëve të vegjël.

Presidenti Franklin D. Roosevelt

Do të ishte dukur e çuditshme që Presidenti Roosevelt të përqendrohej në politikat që promovojnë programe pas shkollës për fëmijët ose kujdesin para lindjes në një kohë kur 15 milionë amerikanë ishin të papunë.

Roosevelt përdori pjesën e mandatit të tij të parë për të trajtuar çështjet sistematike me të cilat përballej vendi, shumë prej të cilave çuan në Depresionin e Madh, i cili nga ana e tij pati një efekt shkatërrues te fëmijët.

Me shkallën e papunësisë në 25 përqind, shumë familje që kishin qenë të klasës së mesme gjatë viteve 1920 vuajtën nga varfëri,  duke kontribuar në rritjen e incidencës së urisë dhe kequshqyerjes tek fëmijët .

Fëmijët përfituan drejtpërdrejt dhe tërthorazi nga shumë programe të New Deal – shenja dalluese të administratës së Roosevelt. Përfitimi më i madh që panë fëmijët ishin punët e ofruara nga programet e New Deal, duke u lejuar prindërve të mbështesin në mënyrë adekuate familjet e tyre. Për më tepër, miliona fëmijë të kequshqyer të shkollave përfituan nga programi i drekës në shkollë i Works Progress Administration.

“Ne përfaqësojmë një vëllazëri që beson në drejtësinë, të vërtetën dhe veprimin e nderuar në komunitetin tuaj,  burra që po përpiqen të jenë qytetarë më të mirë dhe për ta bërë një vend të madh edhe më të madh. Ky është i vetmi institucion në botë ku mund të takojmë në nivel të gjitha llojeve të njerëzve që duan të jetojnë me të drejtë.”

Presidenti Harry S. Truman

Gjatë fushatës së famshme të presidentit Truman për ndalimin e bilbilave të vitit 1948, mantra e zakonshme nga mbështetësit ishte “Dërgojeni në ferr, Harry-n!” Duke reflektuar për këtë më vonë, Truman tha: “Unë kurrë nuk i kam bërë jetën dikujt ferr. Thjesht thashë të vërtetën dhe ata menduan se ishte ferr.” Vite më vonë, biografi i Truman-it, David McCullough, shkroi: “ Truman iu përmbajt udhëzimeve të vjetra: puno shumë, bëj më të mirën, thuaj të vërtetën, mos supozohu, ki besim te Zoti, mos ki frikë ”, i cili përmbledh me saktësi citimin e mësipërm të Truman-it.

“Parimet masonike – të brendshme, jo të jashtme  dhe vizioni i rendit tonë për detyrën ndaj vendit dhe pranimi i Zotit si Qenie Supreme dhe dritë udhërrëfyese më kanë mbështetur gjatë viteve të mia të shërbimit në qeveri. Rregullat masonike mund ta ndihmojnë Amerikën të mbajë aspiratat tona frymëzuese ndërsa përshtatet me një epokë të re.”

Presidenti Gerald Ford

Për të lexuar vërejtjet e Presidentit Ford, dikush do të mendonte se presidenca e tij pa zhvillimin e një teknologjie të re – si interneti, televizioni ose radio. Ndërsa nuk ndodhi, Ford u përball me një sërë detyrash të palakmueshme – sfidën e zotërimit të inflacionit, ringjalljes së një ekonomie në depresion, zgjidhjes së mungesave kronike të energjisë dhe përpjekjes për të siguruar paqen në botë, raporton abcnews.al.

Dhe kjo nuk përfshinte as pasojat e skandalit të Watergate – në të cilin ai nuk ishte pjesë por që nënkuptonte se ai trashëgoi mosbesimin në qeveri. Megjithatë, Presidenti Ford foli shpesh për Zotin, jo më pak kur fali Presidentin Nixon.

Gjatë fjalimit të tij për faljen e paraardhësit të tij, Ford vuri në dukje se ai besonte se ishte një shërbëtor i Zotit, gjë që pasqyron në mënyrë të drejtë citimin e tij më sipër

Këta presidentë me gjasë iu bashkuan vëllazërisë për arsye të ndryshme. Pothuajse për të gjithë ata, ndoshta është bërë – në shkallë të ndryshme – për përfitime profesionale dhe politike.

Veçanërisht, Presidenti Taft iu bashkua masonerisë menjëherë pasi u bë president. Ndërkohë, Theodore Roosevelt iu bashkua masonerisë ndërsa shërbente si zëvendëspresident – disa muaj përpara vrasjes së Presidentit McKinley, një koleg, që e vendosi atë në presidencë.

Andrew Jackson, nga ana tjetër, mori diplomën e tij rreth 30 vite përpara se të bëhej president, megjithëse data është e pasigurt.