Biden kërkon falje për tërheqjen e SHBA nga Marrëveshja e Parisit për Klimën

Presidenti amerikan Joe Biden u kërkoi sot falje liderëve botërorë për tërheqjen e paraardhësit të Donald Trump nga Marrëveshja e Parisit për Klimën, duke e quajtur luftën kundër ngrohjes globale një “mundësi të madhe” për ekonominë globale.

“Unë mendoj se nuk duhet të kërkoj falje, por kërkoj falje për faktin që SHBA u tërhoqën nga Marrëveshja e Parisit dhe kjo na vonoi”, tha ai.

Ai theksoi se një nga vendimet e para pas mbërritjes së tij në Shtëpinë e Bardhë ishte kthimi i vendit të tij në Marrëveshje, e cila synon të ulë mbinxehjen shumë nën 2 gradë Celsius në krahasim me periudhën para-industriale, dhe nëse është e mundur me 1.5 gradë Celsius.

Ish-presidenti i Shteteve të Bashkuara, Trump, ka argumentuar se marrëveshja për të reduktuar emetimet e gazrave serrë po shkatërron vendet e punës. Por pasardhësi i Joe Biden beson ndryshe.

“Në mes të katastrofës në rritje, unë besoj se ka një mundësi të pabesueshme, jo vetëm për Shtetet e Bashkuara, por për të gjithë ne, ” u tha ai udhëheqësve botërorë në samitin COP26.

Biden gjithashtu premtoi “veprime, jo fjalë”.

“SHBA jo vetëm që po kthehen në tryezë, por shpresojmë të japim një shembull të mirë.”/albeu.com