Agjencitë e inteligjencës në SHBA të ndara për origjinën e koronavirusit

Agjencitë amerikane të inteligjencës nuk kanë gjetur të dhëna direkte që koronavirusi ka dalë prej një laboratori, është thënë në një raport të deklasifikuar.

Zyra e Drejtorit për Inteligjencë Kombëtare ka thënë se, si origjina natyrore, ashtu edhe ajo laboratorike, janë skenarë të mundshëm lidhur me këtë virus.

Sipas këtij institucioni, shumica e agjencive të inteligjencës pajtohen që virusi nuk është krijuar në kushte laboratorike.

Origjina e këtij virusi, e shpallur pandemi më 2020, ka qenë çështje e ndjeshme diskutimi në Shtetet e Bashkuara.

Teoria e daljes së virusit nga një laborator është hedhur poshtë nga Kina – ku është identifikuar ai për herë të parë.

Megjithatë, në raport është thënë se të gjitha agjencitë amerikane të inteligjencës pajtohen që koronavirusi nuk është krijuar si armë biologjike.

Një hetim i kryer nga Kina dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë më 2021, ka gjetur se teoria e daljes së virusit nga laboratori “është shumë pak e mundshme”.

OBSH-ja është kritikuar ashpër për gjetjet e atij raporti dhe shumë ekspertë patën thënë se ato kanë nxitur më shumë pyetje, sesa që kanë ofruar përgjigje.

Disa ekspertë besojnë se origjina e vërtetë e koronavirusit – i cili ka vrarë rreth shtatë miliona persona në gjithë botën – mund të mos dihet kurrë./REL/


Shtuar 25.06.2023 10:30