A rrezikojnë të mbeten pa birrë të ftohtë … gjermanët?!

Cilido që do kërkojë një birrë të ftohtë në Gjermani në muajt e ardhshëm mund të zbulojë opsione të kufizuara, pasi shishet dhe prodhuesit gjermanë të birrës vëzhgojnë me nervozizëm një mungesë të mundshme të acidit karbonik.

Acidi bën gjithçka, nga shpërndarja e flluskave në pije joalkoolike deri te krijimi i presionit të nevojshëm për të shtyrë birrën përmes një rubineti.

Mangësitë ndodhin shpesh gjatë muajve të verës, sepse dioksidi i karbonit – një përbërës kyç – është një nënprodukt i krijimit të plehrave dhe prodhimi i plehrave shpesh zvogëlohet gjatë muajve të ngrohtë.

Por situata është më e theksuar këtë vit sepse prodhuesit e plehrave e kanë ulur ndjeshëm prodhimin për shkak të rritjes së çmimit të gazit, që u nevojitet për procesin e prodhimit.

 

 

Gazi është bërë i shtrenjtë në Evropë pasi Rusia ka ndërprerë furnizimet, gjë që shumë mendojnë se është një ndëshkim për sanksionet evropiane kundër Rusisë për të protestuar kundër pushtimit të saj të vazhdueshëm të Ukrainës.

Situata i lë shisheve dhe prodhuesve të birrës vetëm rreth 30% deri në 40% të sasisë normale të gazit në dispozicion tani.

“Kjo ka një ndikim dramatik në shumë kompani,” thotë Holger Eichele, CEO i Shoqatës Gjermane të Birrëbërësve, Tobias Bielenstein.

Shtuar 19.09.2022 08:33