4 rreziqe të mëdha të shëndetit që shkaktohen nga cigaret elektronike

Ndërsa përdorimi i cigareve elektronike mund të jetë më i shëndetshëm sesa pirja e cigareve tradicionale, përdoruesit sërish përballen me rreziqe shëndetësore.

Për shkak të rritjes së popullaritetit të tij kohët e fundit, për fat të keq shumë nga efektet afatgjata shëndetësore të avullimit ende nuk janë diagnostikuar dhe studiuar. Megjithatë, hulumtimet paraprake tregojnë disa rreziqe për shëndetin dhe sigurinë që lidhen me avullimin.

Albeu.com  do ju tregojë 4 rreziqet më të mëdha që shkaktohen nga cigaret elektronike:

Kanceri i mushkërive

Për shkak se po thithni nikotinë ose tetrahidrokanabinol (THC) përmes cigareve elektronike, rreziku kryesor i përdorimit lidhet me mushkëritë. Vajrat  e avullimit përbëhen nga një mori kimikatesh dhe metalesh që mund të jenë të dëmshme për mushkëritë tuaja duke përfshirë: nikel, kallaj, plumb, aromatizues si diacetil dhe grimca të tjera shumë të imëta.

Mund të keni probleme me frymëmarrjen, të përjetoni kollitje të tepërt, dhimbje gjoksi, nauze, lodhje, të vjella dhe madje edhe ethe nga përdorimi i tepërt i cigareve elektronike. Në raste më të rënda, mund të keni nevojë edhe të shtroheni në spital, raporton albeu.com.

Një tendencë e zakonshme të raportuara në Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ka qenë prania e acetatit të Vitaminës E që gjendet në shumë produkte avullimi që përmbajnë THC. Acetati në Vitaminën E është një substancë e ngjashme me mjaltin e përdorur si një shtesë në këto produkte e cila kur thithet mund të ngjitet në mushkëri duke rezultuar në lëndime dhe sëmundje.

Disa nga substancat e gjetura në cigaret elektronike janë gjithashtu të lidhura me një rrezik në rritje të kancerit.

“Efektet e dëmshme të nikotinës, si në planin afatshkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë, janë vërtetuar”,  thotë Dr. Nadine Cohen, e specializuar në mjekësinë e brendshme dhe mjekësinë adoleshente në CareMount Medical.

“Në afat të shkurtër, nikotina mund të shkaktojë probleme me gjumin, si dhe simptoma të tjera si nauze, të vjella dhe plagë të gojës dhe gjuhës. Në planin afatgjatë, nikotina, nëse thithni përmes një cigareje elektronike ose përmes cigareve të zakonshme-shkakton kancer”.

Dëmtimi i trurit

Pavarësisht nëse është nga një cigare tradicionale apo cigare elektronike, nikotina është një substancë e dëmshme, veçanërisht për adoleshentët. Përdorimi i saj mund të jetë e dëmshme për pjesët e trurit që kontrollojnë gjendjen shpirtërore, të mësuarit, vëmendjen dhe kontrollin e impulsit. Nikotina ndikon negativisht në formimin e sinapseve, lidhjet midis qelizave të trurit. Shumë pajisje prodhojnë gjithashtu avuj që përmbajnë plumb, të cilat mund të shkaktojnë dëmtime të trurit, raporton albeu.com.

Sëmundja e gojës/mishit të dhëmbëve

Goja juaj mund të jetë një tregues kryesor i mirëqenies së përgjithshme të trupit tuaj. Kur jeni duke shkatërruar bakteret dhe indet e shëndetshme në zgavrën me gojë, thjesht nuk është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u kujdesur për veten.

Nikotina mund të zvogëlojë rrjedhjen e gjakut dhe ushqimin e mishrave të dhëmbëve, të cilët kanë nevojë për ato lëndë ushqyese për të qëndruar të shëndetshëm. Indet e shëndetshme të mishrave të dhëmbëve mund të çojnë në një mori të tërë problemesh me gojën.

Problemet e zemrës

Nikotina e avulluar gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin tuaj të zemrës. Nikotina rrit presionin e gjakut dhe rrit adrenalinën tuaj, duke rezultuar në rritjen e rrahjeve të zemrës dhe rrezik më të madh të një sulmi në zemër. Potenciali për sëmundjet e arterieve koronare dhe problemet e qarkullimit të gjakut janë rritur gjithashtu.

Sipas studimeve të fundit, përdoruesit e cigareve elektronike kishin 56 % më shumë të ngjarë të kishin një sulm në zemër sesa jo-përdoruesit./albeu.com