Shkencëtarët kanë zbuluar se si mund të kontrolloni ëndrrat tuaja

Njerëzit që vuajnë nga ankthi mund të trajnohen të ëndërrojnë me kthjelltësi, kështu që mund të zgjohen me vetëdije.

 

Nëse e keni parë ndonjëherë filmin “Inception”, ndoshta jeni njohur me ëndërrimin e kthjellët. Kjo ndodh kur një person është i vetëdijshëm se po ëndërron. Është një lloj gjendjeje hibride midis gjumit dhe zgjimit. Dhe duket sikur shkenca gjeti një mënyrë për ta përdorur këtë gjendje për qëllime të mira, transmeton lajmi.net

Sipas “Psychology Today”, gjumi i vetëdijshëm mund të na ndihmojë të trajtojmë stresin, ankthin dhe disa probleme të tjera psikologjike.

Ekzistojnë ngjashmëri në aktivitetin e trurit midis ëndërrimit të kthjellët dhe psikozës. Pra, në thelb kur shihni një ëndërr, ndiheni njësoj si një person që ka një çrregullim psikologjik. Kjo njohuri bëri që shkencëtarët të konkludojnë se kontrollimi i ëndrrave mund të jetë shumë terapeutik.

Njerëzit që vuajnë nga ankthi mund të trajnohen të ëndërrojnë me kthjelltësi, kështu që mund të zgjohen me vetëdije.

Ju mund t’i ndërtoni ëndrrat ashtu siç dëshironi të jenë. Thjesht imagjinoni se si do të ishte të përjetonit momente të bukura sikur të ishin reale! Trupi fizik ndikohet nga veprimet e ëndërrimit të kthjellët dhe merr emocione pozitive që ndihmojnë në trajtimin e stresit dhe ankthit.

Për më tepër, artistët mund të frymëzohen nga ëndrrat.

Ju mund të transferoheni në një ishull të bukur me njëbrirësh, të fluturoni ose të bëheni një super yll. Ju jeni shefi i ëndrrave tuaja. Të qenit i vëmendshëm gjatë gjumit ju ndihmon të ndiheni më të lumtur dhe mund të ulë stresin dhe ankthin.

Ju mund të jeni kuriozë se si të filloni të ëndërroni në mënyrë të vetëdijshme. Procesi quhet inkubacion i ëndrrave. Ju duhet të provoni një skenë në mendjen tuaj gjatë ditës në mënyrë që natën të shfaqet në ëndrrat tuaja.

Nëse dëshironi të zgjidhni një problem të caktuar në një ëndërr, duhet ta mendoni para se të shkoni në shtrat. Le të jetë gjëja e fundit në mendjen tuaj para se të bini në gjumë. Për shembull, nëse është një problem personal, duhet të mendoni për personin me të cilin jeni duke konfliktuar. Nëse jeni një artist që ka humbur muzën, imagjinoni një kanavacë bosh. Gjatë gjumit, mendja juaj e pavetëdijshme do të përpiqet të gjejë një zgjidhje.

Gjithashtu, është mirë të mbash një ditar ëndrrash. Shkruani ëndrrat tuaja menjëherë pasi të zgjoheni, në mënyrë që të mos i harroni më vonë. Ngadalë, do të gjeni shenja të përbashkëta midis të gjitha ëndrrave tuaja.

Çdo natë, menjëherë para se të flini, përsërisni: “Unë do të jem i vetëdijshëm se po ëndërroj“. Kjo do t’ju ndihmojë të largoheni nga vetëdija.

Teknologjitë funksionojnë shumë shpejt dhe shkencëtarët madje kanë krijuar një pajisje ëndërruese për ne! Bazohet në stimulimin elektrik në kokë dhe ata thonë se është 100% i sigurt.

Kërkimet kanë vërtetuar se ëndrrat na ndihmojnë të përpunojmë emocionet dhe frikën tonë.

Shtuar 3.05.2021 16:50