Gjendet breshka gjigande, konsiderohej si një specie e zhdukur një shekull më parë (VIDEO)

Një breshkë gjigante e gjetur në 2019 në ishujt Galápagos është një specie që konsiderohet e zhdukur një shekull më parë.

Dhe nisur nga kjo parku kombëtar Galápagos po përgatit një ekspeditë për të kërkuar më shumë breshka gjigante në një përpjekje për të shpëtuar këto specie.

Breshka u gjet dy vjet më parë në ishullin Fernandina, një nga ishujt më të rinjtë dhe më të pacenuarit në arkipelag, gjatë një ekspedite të përbashkët midis parkut kombëtar Galápagos dhe Mbrojtjes së Galápagos.

Shkencëtarët nga Universiteti Yale më pas e identifikuan atë si specie Chelonoidis phantasticus, e cila ishte konsideruar e zhdukur më shumë se një shekull më parë.

“Universiteti Yale zbuloi rezultatet e studimeve gjenetike dhe krahasimin përkatës të ADN-së që u bë me një ekzemplar të nxjerrë në 1906”, tha Parku Galápagos në një deklaratë.

Në ishujt Galápagos , i cili shërbeu si bazë për teorinë e evolucionit të specieve të shkencëtarit britanik Charles Darwin në shekullin e 19-të, shumë varietete breshkash jetojnë së bashku me flamingot, boobitë, albatrosët dhe kormorantët, një familje e llojeve të zogjve ujorë.

Ajo gjithashtu strehon një sasi të madhe të florës dhe faunës në rrezik zhdukjeje.

“Besohej se u zhduk më shumë se 100 vjet më parë! Ne kemi rikonfirmuar ekzistencën e tij, ”shkroi ministri i mjedisit, Gustavo Manrique në llogarinë e tij në Tëitter.

Popullsia aktuale e breshkave gjigante nga specie të ndryshme vlerësohet në 60,000, sipas të dhënave nga parku kombëtar Galápagos.

Njëri ishte i njohur si ” George i vetmuar “, një breshkë mashkull Pinta Island, i fundit i njohur nga ky lloj specie, vdiq në 2012 pa lënë asnjë pasardhës .


Shtuar 3.06.2021 22:28