5 arsyet pse qëndron akoma në një lidhje toksike

Çdo marrëdhënie ka një nivel toksiciteti, sipas psikoterapistes Ginnie Love Thompson. Është normale që lidhjet të kenë ulje ngritje, por duhet të dish momentin se kur të largohesh.

Shumë e kanë të pamundur të largohen. Pse?

Kanë frikë nga vetmia

Sipas një studimi, frika për të qenë vetëm mund t’i bëjë njerëzit të qëndrojnë në marrëdhënie shkatërruese, për arsyen e thjeshtë se është më mirë të kesh një partner të papërsosur sesa të jesh beqar. Shoqëria ndonjëherë mund t’i bëjë njerëzit të mendojnë se të qenit beqar ose vetëm është një gjë negative.

Ata që kanë vetëvlerësim të ulët

Studimet sugjerojnë gjithashtu që njerëzit që kanë vetëvlerësim të ulët kanë një tendencë të qëndrojnë në marrëdhënie jo të shëndetshme. Ata që përjetojnë abuzime dhe sjellje toksike për shumë kohë, mund të mos shkëputen dot.

Ndihen personalisht përgjegjës për partnerin dhe veprimet e tyre

Pas një situate ose ballafaqimi të pakëndshëm, një abuzues di të bëjë viktimën dhe ta bëjë partnerin të ndihet fajtor.

Kjo sjellje shpesh zhvillohet gradualisht, duke e bërë kështu të vështirë për një person të kuptojë se po ndodh.

Të besosh se gjërat mund të ndryshojnë

Shumë njerëz që janë në marrëdhënie toksike rrinë me partnerin e tyre dhe besojnë se gjërat do të përmirësohen një ditë ose se marrëdhënia mund të shpëtohet. Ata gjithashtu mund të supozojnë se sjellja jo e shëndetshme e partnerit të tyre është rezultat i rrethanave të vështira, ose se ata mund të ndryshojnë disi marrëdhënien duke qenë vetë një partner më i mirë. Por në realitet, sjellja shpesh përkeqësohet me kalimin e kohës dhe njerëzit thjesht dëmtohen gjithnjë e më shumë.

Të kesh frikë nga refuzimi

Një arsye tjetër është refuzimi – ata qëndrojnë në një marrëdhënie jo të shëndetshme sepse kanë frikë se mos refuzohen në të ardhmen, kështu që ata lidhen me partnerin e tyre aktual. Njerëzit që kanë frikë nga refuzimi mund ta kenë të vështirë të shprehen, të shprehin mendimet e tyre dhe të mbështeten në këmbët e tyre.

Shtuar 17.06.2021 16:12