​Kafka gjigante e përbindëshit parahistorik zbulohet në vendin më të thatë në Tokë

Mbetjet e një prej gjigantëve më të vjetër të oqeanit janë zbuluar në një nga vendet më të thata në Tokë – ku jetoi 244 milionë vjet më parë kur zona ishte e mbuluar nga një oqean.

Cymbospondylus youngorum kishte një gjatësi 17 metra dhe peshonte më shumë se 40 tonë – duke rivalizuar balenat më të mëdha të sotme. Ai u gjet në shtetin amerikan Nevada – tani një nga vendet më të thata në planet.

Shkencëtari Lars Schmitz, nga Departamenti i Shkencës WM Keck në Kaliforni, e quajti atë një gjetje “të çuditshme”.

Ichthyosaurët ishin një shumëllojshmëri zvarranikësh detarë që kishin një formë trupi që të kujtonte balenat dhe delfinët modernë.

Disa ichthyosaurs, të cilët jetuan rreth 249 milion dhe 90 milion vjet më parë, ishin të mëdhenj dhe C youngorum ishte i krahasueshëm në madhësi me një balenë moderne sperme.

Kafka e krijesës u zbulua në shkëmbinj që datojnë rreth 246 milionë vjet më parë, gjë që do ta bënte atë vetëm rreth 3 milionë vjet më të rinj se ichthyosaurët e parë – të cilët evoluuan nga shkencëtarët me bazë tokësore.

Sipas raporteve të New Scientist, kjo tregon se ichthyosaurët u ngritën në përmasa befasuese shpejt sapo u ngjitën në dete.

Edhe pse disa lloje balenash kanë përmasa gjigante në detet e sotme, rruga e tyre evolucionare për të arritur atje ishte e gjatë.

Balenat më të hershme besohet të kenë evoluar rreth 56 milionë vjet më parë. U deshën 50 milionë vjet të tjera për t’u rritur në madhësinë që disa specie janë sot.

C. youngorum tregon se ichthyosaurët bënë të njëjtën gjë në një pjesë të kohës, gjë që tregon rrugët dramatike të ndryshme evolucionare për këto kafshë sipërfaqësisht të ngjashme.

Neil Kelley në Universitetin Vanderbilt në Nashville, Tenesi, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, thotë se ndërsa fragmente të gjigantëve të tillë të hershëm janë gjetur më parë, ishte “shumë emocionuese” të shihje më në fund mbetje më të plota.

“Duke marrë parasysh kafshët plotësisht të zhdukura si ichthyosaurët, ne mund të zhvillojmë një pamje shumë më të pasur të kompleksitetit dhe të përbashkëtave përgjatë historisë së jetës”, thotë Kelley.

Schmitz tha se ekosistemi në të cilin jetonte C. Youngorum, nuk ishte si detet sot.

“Zinxhirët ushqimorë ishin më të shkurtër,” tha ai. Një përhapje e krijesave, duke përfshirë të afërmit e lashtë të kallamarëve të quajtur amonoidë, që do të kishin siguruar ushqim të mjaftueshëm për zvarranikët detarë.

Bollëku i ushqimeve të detit u mundësoi ichthyosaurëve të mëdhenj të evoluonin dhe të mbanin veten. Schmitz vëren se një tjetër specie ichthyosaur me përmasa gjigante mund të kishte mbijetuar në të njëjtin mjedis, bazuar në modelet e rrjedhës së energjisë përmes rrjetës së lashtë ushqimore.


Shtuar 28.12.2021 10:36