Çfarë është WeChat dhe pse Donald Trump dëshiron ta ndalojë?

Presidenti Donald Trump nënshkroi një urdhër ekzekutiv që i jep aplikacionit kinez të mesazheve WeChat 45 ditë para se të ndalohet në Shtetet e Bashkuara.

Masa vjen njëkohësisht me një urdhër të ngjashëm ekzekutiv kundër TikTok.

Administrata Trump pretendon se këto aplikacione mund të kalojnë të dhëna për qytetarët amerikanë përsëri në qeverinë kineze.

TikTok ka mohuar vazhdimisht akuzat e tilla. WeChat ende nuk ka komentuar. WeChat është një platformë mesazhesh e cila ka afërsisht një miliard përdorues aktivë çdo muaj.

Aplikacioni është në pronësi të Tencentit shumëkombësh kinez, i cili ka investuar shumë në një numër ndërmarrjesh teknologjike përfshirë Reddit, Spotify, Snapchat, Tesla, dhe Uber.

Gjithashtu zotëron Riot Games, që e bën League of Legends, dhe një aksion të konsiderueshëm në prodhuesit e Fortnite, Epic Games.

Çfarë mund të bëni në WeChat?

WeChat ka një sërë funksionesh përfshirë mesazhin, hostimin e fotografive, mënyrat e pagesës siç janë pagesa pa kontakt WeChat, shërbimet e përshëndetjes dhe lojëra.

Çfarë thotë administrata Trump?

Administrata Trump ka pohuar se “WeChat automatikisht kap informacione të mëdha nga përdoruesit e saj. Kjo mbledhje e të dhënave kërcënon të lejojë Partinë Komuniste Kineze qasje në informacionet personale dhe pronësore të Amerikanëve”.


Shtuar 9.08.2020 21:10