Si të eliminoni stresin në 5 minuta

Ankthi është një emocion jashtëzakonisht kompleks i shoqëruar nga një sërë simptomash fizike dhe psikologjike: pagjumësi, frikë, shqetësim, reagim “lufto ose ik”, lodhje, dhimbje koke.

Për shumë prej nesh, jeta e përditshme është aq e ngarkuar saqë edhe kur bëjmë diçka për mirëqenien tonë, ajo bëhet thjesht një artikull i kontrolluar në listë. Ne kemi shumë detyrime për të arritur qëllimet tona, për të qenë më të mirë dhe më të zgjuar se dje, për të fituar para që i shpenzojmë për gjëra që nuk na duhen, por marrim

Stresi kronik dhe sfidat e përditshme të jetës dhe pasojat e tyre mund të sillen në ekuilibër nëse zbatojmë praktika të ndryshme. Megjithatë, ekspozimi afatgjatë që na çon në kufijtë e qëndrueshmërisë psikologjike dhe fizike mund të prodhojë vështirësi të shumta, njëra prej të cilave është ankthi,.

Është shumë e rëndësishme që të gjithë personat që ndjejnë simptoma ankthi të kërkojnë ndihmën e një profesionisti. Ka disa praktika që mund të lehtësojnë simptomat e ankthit, të tilla si ndërgjegjja. Kjo praktikë e vëmendjes së përqendruar kontribuon në ndjesinë e lidhjes me trupin dhe ndjesitë që ndjejmë.

Praktikat e ndërgjegjësimit na lidhin me momentin aktual, ndihmojnë në qetësimin e mendimeve dhe uljen e niveleve të stresit të gjitha këto mund të kontribuojnë në zbutjen e simptomave të ankthit në momente të caktuara.

Kur jemi në një gjendje të shtuar tensioni dhe stresi, shpesh është e vështirë për ne të përcaktojmë se si ndihemi në të vërtetë. Për të filluar, ne mund të përpiqemi të identifikojmë mendimet dhe ndjenjat tona që lindin me ne në rrethana të caktuara. Kjo është mënyra se si ne zhvillojmë vetëdijen për proceset që ndodhin brenda nesh dhe na mundëson të përcaktojmë se cilat emocione dhe mendime janë veçanërisht stresuese për ne dhe çfarë ndjesie ato prodhojnë në trup.

Ne sugjerojmë meditimin, i cili mund të jetë i dobishëm për lehtësimin e stresit dhe për lidhjen me momentin aktual.

Filloni të praktikoni meditimin për 5 minuta dhe mund ta zgjasni gradualisht ndërsa ndiheni rehat.

1.Përqendroni vëmendjen tuaj në momentin aktual. Përqendrohuni në mendimet, ndjenjat dhe ndjesitë në trup. Vëzhgojini ato, pa analiza dhe gjykime, vetëm vini re se çfarë po ndodh dhe ku.

2.Përqendrohuni në frymëmarrje. Përqendrohuni dhe ndiqni frymëmarrjen tuaj – ndiqni marrjen dhe nxjerrjen e frymës që udhëtojnë nëpër trup dhe vrimat e hundës.

3.Përqendrohuni te trupi. Tani vini re se çfarë ndieni në trupin tuaj. Çfarë ndjesie vëreni dhe ku ndodhin në trup. Vini re se si trupi juaj reagon ndaj karriges ose sipërfaqes në të cilën uleni ose shtriheni, temperaturës së dhomës dhe tingujve që përhapen.

Vazhdoni të merrni frymë dhe drejtojeni vëmendjen tuaj në ritmin e frymëmarrjes suaj.


Shtuar 31.05.2023 23:34