Shefi i Urgjencës: Pasojat e COVID-19 i kemi fryrë, jo çdo person që preket vdes!

Shefi i Urgjencës Kombëtare Skënder Brataj, fatmirësisht arriti që të mposht koronavirusin, ndërsa dy testet kanë dalë negativë.

Brataj shpjegoi në emisionin “Opinion” gjendjen shëndetësore të tij gjatë kohës që ishte i infektuar. Shefi i Urgjencës Kombëtare tha se pasojat e COVID-19 janë “fryrë”, pasi ky virus nuk shkakton vdekjen e çdo personi që infektohet.

Si ka qenë gjendja shëndetësore gjatë kësaj kohe?

Nga data 21 mars që unë kam qenë i izoluar deri sot, pavarësisht se dy testet dolën negative. Problemi është sa të kalosh situatën e luftës, dy-tre ditët e para ndieja lodhjen, pafuqinë por që nuk kisha shenja, pastaj pas 4-5 ditët e para normal temperatura dhimbja e fytit dhe diarrea. Ishte dhe problemi i polmoneve, Unë bëra dhe një skaner që në ditën e 5 për të parë mushkritë, ma bën pak me hile kolegët e mi nuk ma treguan, pasi kisha probleme.

Në skanerin e dytë ishin zhdukur?

Ishin zhdukur pothuajse fare. Është një virus i ri dhe nga imazheria dukej që ishin shenjat e vatrave të infeksionit gjë që tregon se të paktën nuk është si infeksionet baketriale që të lënë probleme më të mëdha respiratore. Vetëm në ditët e para kam qenë shtrirë, por pjesën më të madhe isha në lëvizje. Bëra 10 km brenda banesës.

Si jeni për momentin?

Nuk jam në formë 100%. NË fillim doja ta merrja vten sa më shpejtë, por kuptohet që mundësia pulmonare ajo është. Jam në formë por jo 100%. Për fat të mirë kaloi faza e keqe. Sasia e oksigjenit është 97-98 saç e kam patur dhe më parë. Nuk mendoj do të ketë probleme më tej. Gjendja kur je i ndaluar, të gjitha indet fillojnë ta ndiejnë mosaktivizimin.

Është një lloj gripi apo nga ato sëmundiet që të shkind mirë?

E kemi fryrë shumë koronavirusin e kemi bërë gogol që po të kapi të vdiqe, kjo nuk është e vërtetë fare, rreth 75% nuk kanë simptoma. Nuk shfaqin probleme dytësore, mendoj se të infektuarit e shëruar janë më shumë./ Opinion.al


Shtuar 15.04.2020 21:24