Ndahet nga jeta profesori dhe politikani i njohur

Profesori dhe politikani i njohur shqiptar Sabit Brokaj, ka ndërruar jetë në moshën 78 vjeçare pas një ataku kardiak.

Brokaj ka qenë deputet në Kuvendin e Shqipërisë në një sërë legjislaturash, ndërsa ka qenë edhe Ministër i Shëndetësisë i Shqipërisë në vitin 1991 si dhe Ministër i Mbrojtjes i Shqipërisë gjatë viteve 1997 – 1999.

Sabit Brokaj lindi në 7 Janar 1942, në Vlorë, gjatë okupimit italian të Shqipërisë. Nga viti 1959 deri në 1964, Brokaj shërbeu si ndihmës mjekësor në një nëndetëse.

Pas diplomimit në fakultetin mjekësor të Universitetit të Tiranës në 1969, Brokaj vazhdoi të shërbente si shef mjekësor i një brigade në Shijak nga 1969 deri në 1972.

Nga 1972 deri në 1984, Brokaj punoi si kardiolog në një spital ushtarak në Tiranë. Ai udhëtoi në Francë për të studiuar kardiologji në 1979 dhe ekokardiologji në 1982.
Gjatë kësaj periudhe, Brokaj ishte një nga mjekët personalë të Enver Hoxhës.

Në 1984, Brokaj la ushtrinë për t’u bërë profesor në një shkollë mjekësore në Tiranë. Ai u gradua Zëvendës Dekan i shkollës në 1987, dhe Dekan në 1989. Ai e mbajti këtë pozicion derisa u largua nga shkolla në 1991.

Gjatë karrierës së tij mjekësore, Brokaj ishte rival i kardiologut tjetër Sali Berisha. Ndërsa Berisha u bë President dhe Kryeministër i Shqipërisë si anëtar i Partisë Demokratike të Shqipërisë, rivaliteti i tyre vazhdoi edhe gjatë karrierës së tyre politike, deri në pikën që raportet thoshin se ata nuk flisnin.


Shtuar 13.09.2020 06:19