Koronavirusi në Shqipëri, Rama e quan “luftë”: Masa deri në ekstrem!

Kryeministri Edi Rama tha se sa të rëndësishme janë masat kufizuese të ndërmarra nga qeveria për të parandaluar përhapjen e koronavirusit.

Kreu i qeverisë tha se kjo luftë fitohet vetëm duke u ndërgjegjësuar dhe duke u përshkallëzuar me masa të forta deri në ekstrem.

“Këto masa janë domosdoshmëri për të ruajtur Shipërinë nga përshkallëzimi agresiv i koronës mbi të afërmit tanë. Ky është një grip i pazakonshëm që do të prëhapet e do të prekë shumë prej nesh si grip i zakonshëm, por 80% e tyre nuk do ta marrin vesh se kanë pasur koronavirus.

Vetëm 20% do të kenë shenja të ndryshme. Për këta këshillohet izolimi brenda dhe mbajtja larg e më të moshuarve. Kjo luftë nuk fitohet ndryshe veç masave të forta deri në ekstrem”, u shpreh Rama.

Më tej ai shprehet se kufiri me Italinë nuk u mbyll që në fillim pasi nuk do e ndalonte epideminë apo koronavirusin duke marrë shembull edhe murtajën e Mesjetës ku nuk kishte mjete ajrore. Ai thotë se mbyllja e kufijve vetëm sa do e ngadalësonte koronavirusin por nuk do e ndalonte të vinte në Shqipëri.

“Aleati tjetër është frikë, pasiguria. Jo vetëm një betejë mund ta humbësh nëse je i keqinfomruar apo i painforuar. Duhet marrë me maskë mbrojtëse të dyshimit të plotë. Sikur të shmangej fare duke ndjekur sport ose filma. Le të ngulisim së pari dhe të zbatojmë këhsillat në këtë situatë, hapjen e dritareve, vetëizolimin 14 ditë, nëse kemi ardhur nga jashtë, moslejimin e të moshuarve mos dalin nga shtëpia.

Ky grip i pazakonshëm nuk ndalet të shkojë kudo. Ndryshe nga çdo grip i zakonshëm, ky grip luftohet me masa shtrënguese që përshkallëzohen deri në forma drastike të ngjashme me mbrjtjen e shoqërsië.

Murtaja e mesjetës kur s’kishte transport ajror, dhe kishte vetëm mjete rrugore por i mori jetën miliona njerëzve në Europë. Mbyllja e kufijve nuk e ndalon epideminë, as nga korona por vetëm e ngadalëson. Ajo bëhet vetëm kur shpfaqet. Ta ngulisim mirë në kokë, ky është një grip jo i zakonshëm.”- tha ai.


Shtuar 12.03.2020 15:19