Këshilla nga pedagogia shqiptare në Oxford: Ja pse sapuni vret virusin më mirë se alkooli

Disa këshilla nga shqiptarja Detina Zalli, kërkuese shkencore dhe pedagoge në Oxford Angli

1- Sapuni përmban substanca të ngjashme me yndyrën e njohur si amfifilet.

2- Amfifilet kane struktura shumë të ngjashme me lipidet që ndodhen ne membranën e virusit.

3- Molekulat e sapunit “konkurrojnë” me lipidet në membranën e virusit.

4- (i) Sapuni heq “ngjitesin” qe gjendet midis virusit dhe lëkurës tone (ii) heq ngjitesin që mbane së bashku proteinat, lipidet dhe ARN-në qe perbejne virusin (iii) keshtuqe virusi ndahet dhe vdes.

ALKOOLI

1- Vret viruset në një mënyrë të ngjashme.

POR…

2- Duhet te perdorni sasi me te madhe sesa sapuni dhe…

3- Nuk i dihet nqfse i keni ferkuar mire duart qe alkooli te thithet nga e gjithe lekura.

Shtuar 13.03.2020 22:47