Ia kalon edhe Italisë, ky vend evropian tani ka numrin më të lartë të vdekjeve nga koronavirusi

Britania ka numrin më të madh të vdekjeve nga koronavirusi në Evropë, treguan shifrat zyrtare të martën, duke bërë thirrje për një hetim në trajtimin e pandemisë.

Coronavirus outbreak. Pathogen affecting the respiratory tract. COVID-19 infection. Concept of a pandemic, viral infection. Coronavirus inside a human. Viral infection causing chronic disease. 3D illustration

Raporti i viktimave të qeverisë në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar bëri me dije se numri i viktimave nga koronavirusi arriti në 29427, duke tejkaluar 29.029 viktima të Italisë, deri tani vendi më i goditur në kontinent. Numri i përgjithshëm i Italisë nuk përfshin raste të dyshuara.

Të dhënat e lëshuara rishtazi nga Zyra e Statistikave Kombëtare treguan se 29.648 vdekje ishin regjistruar në Angli dhe Uells me Covid-19 të përmendur në certifikatën e vdekjes deri më 2 maj.

Me shtimin e shifrave zyrtare të vdekjes për Skocinë dhe Irlandën Veriore, kjo shifër shkon në 32,313.

Shifra e vërtetë ka të ngjarë të jetë dukshëm më e lartë për shkak të rasteve të pa identifikuara dhe vonesave në raportim, shkruan “Guardian’.

Ndërsa ekspertë të tillë si Prof David Spiegelhalter, kryetar i Qendrës Winton në Universitetin e Kembrixhit dhe anëtar i Grupit Këshillimor Shkencor të qeverisë për Emergjencat, kanë paralajmëruar për rreziqet e krahasimit të numrave të vdekjeve të vendeve. Ai tha të martën: “Ka qenë një javë tjetër shumë e keqe. Nuk ka asnjë mohim se këta janë numra me të vërtetë seriozë”.

Dr Claudia Paoloni, presidenti i sindikatës së Konsulentëve dhe Specialistëve tha se trajtimi i krizës nuk ishte bërë në mënyrën e duhur dhe bëri thirrje për një publik hetim.

“Ky është një moment historik shumë i bezdisshëm dhe i padëshirueshëm. Ofshtë një shqetësim ekstrem që Mbretëria e Bashkuar tani ka numrin më të madh të vdekjeve të Covid në Evropë,”tha ajo. “Do të duhet të ketë një hetim të plotë për trajtimin e [qeverisë] të përgjigjes nda Covid në kohën e duhur – një hetim publik – për të kuptuar pse ne po përjetojmë një numër kaq të madh në krahasim me pjesën tjetër të Evropës, shkruan panorama.

“Kjo vë në dyshim nëse taktikat e qeverisë në fillimin e pandemisë ishin mjaft të shpejta, dhe veçanërisht nëse bllokimi duhet të kishte ndodhur më herët dhe nëse duhet të ishim përgatitur më mirë me kapacitete të rritura për testimin e viruseve dhe gjurmimin e kontaktit që nga fillimi. Të dy kanë provuar të jenë jo adekuate ”.


Shtuar 5.05.2020 20:18