Demët e pallogaritshme nga koronavirusi, 5000 amerikanë padisin Kinën

Në më pak se një muaj, më shumë se 5,000 amerikanë janë bashkuar me një padi veprimi në Florida duke kërkuar dëmshpërblime nga qeveria kineze për dëmet e COVID-19.

Paditësit pretendojnë se kanë pësuar humbje të mëdha për shkak të neglizhencës së Pekinit për të përmirësuar situatën nga koronavirusi. Paditë e ngjashme gjithashtu u ngritën në Nevada dhe Texas.

“Padia jonë u drejtohet atyre që janë lënduar fizikisht nga ekspozimi ndaj virusit … ai adreson gjithashtu veprimtarinë tregtare që Kina ka angazhuar në tregtinë e mishit të kafshëve të egra”, i tha Zërit të Amerikës Berman Laë Group, i cili ngriti padinë në Florida.

Firma juridike përmendi përjashtimet e “veprimtarisë tregtare” dhe “dëmtimit personal”, në bazë të Ligjit të Jashtëm Sovran të Imuniteteve [FSIA] si baza ligjore për të paditur Kinën.

Chimene Keitner, profesore në “University of California Hastings College of the Laë” në San Francisco, nuk pajtohet.

“Nëse lexoni ndonjë nga rastet që janë vendosur në bazë të statutit [FSIA], është jashtëzakonisht e qartë se dëmtimi personal, sjellja e një zyrtari kinez duhet të ndodhë në territorin e ShBA-së që ajo të zbatohet. Dhe këtu nuk ka asnjë pretendim për aktivitet tregtar”, vuri në dukje ajo.

Gjykatat ndërkombëtare:

Një proces gjyqësor i mundshëm i ShBA-së kundër Kinës për dëmet e koronavirusit mund të jetë me vlerë 1.2 trilion dollarë, sipas ekspertëve konservatorë britanikë, “Henry Jackson Society”.

Në raportin e saj të ri, tha se Kina është potencialisht përgjegjëse për dëmet e bëra për shkak të sjelljes së hershme ndaj sëmundjes. Në mënyrë të veçantë, mbajtja e informacionit me qëllim nga Organizata Botërore e Shëndetësisë u përmend si shkelje e Rregulloreve Ndërkombëtare të Shëndetit.

Grupi i ekspertëve i nxiti vendet që të padisin Kinën, duke vendosur 10 mënyra të ndryshme ligjore për këtë qëllim, duke përfshirë OBSH, Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, Gjykatën e Përhershme të Arbitrazhit, gjykatat në Hong Kong dhe SHBA.

“Jo thjesht përdorimi i një por përdorimi i një kombinimi të mënyrave ligjore mund të dëshmojë se është mënyra më efektive përpara,” tha Andreë Foxall, drejtor i kërkimit në “Henry Jackson Society” dhe bashkëautor i raportit, në një intervistë me Zërin e Amerikës.

Vendet, përfshirë SHBA, nuk ka të ngjarë të ndërmarrin një hap të tillë, megjithëse, dhe të bëjnë një sfidë ligjore zyrtare kundër Kinës për koronavirusin, sipas David Fidler, profesor në Universitetin e Uashingtonit në Shën Louis, dhe ish-këshilltar ligjor për OBSH.

“Epidemitë mund të shpërthejnë kudo … Pra, ka një interes të përbashkët për të mos hedhur atë që unë e quaj bumerang normativ,” tha Fidler. “Është interesante që vendet kanë interes të fortë të përbashkët për të mos zbatuar ligjin ndërkombëtar në një mënyrë mekanike në lidhje me shpërthimet e sëmundjes infektive . “

Dëmi kufitar:

Ligji zakonor i “Përgjegjësisë Ndërkombëtare” për dëmet e shkaktuara ndaj një kombi tjetër u njoh për herë të parë në arbitrazhin e Trail Smelter në vitet 1920.

Një shkrirës në British Columbia, Kanada, lëshoi ​​tym toksik dhe shkaktoi dëme në pyje dhe të lashta në zonat përreth, dhe gjithashtu përtej kufirit Kanada-ShBA në shtetin e Uashingtonit. Një gjykatë u krijua nga Kanadaja dhe ShBA për të zgjidhur mosmarrëveshjen, dhe qeveria kanadeze pranoi kompensimin. /VOA


Shtuar 10.04.2020 19:13