Bilanci tragjik, 135 të vdekur dhe 5000 të plagosur në Bejrut

Kabineti i Libanit shpalli një gjendje të jashtëzakonshme dy-javore në kryeqytet dhe i dorëzoi ushtrisë kontrollin e sigurisë në Bejrut pas shpërthimit masiv që vráu të paktën 135 njerëz dhe plágosi 5000 të tjerë.

Shpërthimi të martën dërgoi valë tronditëse në të gjithë qytetin, duke shkaktuar dëme të mëdha edhe në periferi të Beirut. Zyrtarët thanë që ata presin që numri i vdëkjeve të rritet më tej ndërsa punëtorët e urgjencës gërmojnë nëpër rrënoja për të kërkuar të mbijetuarit.

Guvernatori i qytetit të Beirut, Marëan Abboud tha se deri në 300,000 njerëz kanë humbur shtëpitë e tyre dhe autoritetet po punojnë për sigurimin e tyre me ushqim, ujë dhe strehim.

Shkaku i shpërthimit nuk është ende i qartë por në pránga kanë rënë përgjegjësit e parë të tragjedisë, përgjegjësit e portit. Zyrtarët e lidhën shpërthimin me rreth 2.750 tonë nitrat amoniumi të konfiskuar që ishin ruajtur në një depo në port për gjashtë vjet.

Presidenti libanez Michel Aoun mblodhi Këshillin e Lartë të Mbrojtjes së vendit pas shpërthimit. Kryeministri Hassan Diab shpalli ditë zie për të mërkurën.


Shtuar 5.08.2020 18:32