E thotë shkenca, fëmijët kanë nevojë për mikrobe për të zhvilluar imunitetin

Një ndër gjërat më të rëndësishme që duhet të bëjnë fëmijët dhe të rriturit për të shmangur viruset është larja e duarve.

Gjatë sezonit të gripit apo të ftohjes, kjo është thelbësore. Por në Perëndim, prindërit janë tepër të fiksuar pas higjenës dhe pastërtisë.

Mikrobiologia Marie-Claire Arrieta, bashkëautore e një libri të ri të quajtur “Lëre të ndotet: Shpëto fëmijët nga një botë tepër e pastër”, thotë se fshirja e organizmave të vegjël të quajtur “mikrobë” ka një ndikim thellësisht negativ në sistemin imunitar të fëmijëve.

Ndërsa asistent profesori në Universitetin e Calgary, së bashku me bashkëautorin e tij, mikrobiologun me famë Brett Finlay, pretendon se fëmijët në ditët e sotme po rriten në një mjedis më të pastër dhe më higjenik se kurrë më parë. Ata thonë se duke e ekzagjeruar në këtë mënyrë, po kontribuohet në një sërë gjendjesh kronike duke filluar nga alergjitë e deri te mbipesha.

“Ne jemi të dy mikrobiologë dhe kemi studiuar bashkësinë e mikrobeve që jetojnë në zorrët tona, atë që ne e quajmë mikrobiome të zorrëve. Vitet e fundit, hulumtimet nga laboratori ynë dhe laboratorët e tjerë kanë treguar se shëndeti i këtij mikrobiomi në fazat e hershme të jetës është me të vërtetë thelbësore për shëndetin tonë të përhershëm. Ne nuk jemi vetëm shkencëtarë, por jemi të dy prindër. Ne menduam se prindërit dhe kujdestarët do të përfitojnë nga ne duke sjellë këto njohuri në publik”, tha Marie-Claiere Arrieta.

Cila është lidhja midis mikrobeve dhe zhvillimit të sistemit imunitar në fëmijëri?

Sipas Arrieta, kur lindim, ne nuk kemi asnjë mikrob dhe sistemi ynë imunitar është i pazhvilluar. Por, sapo mikrobet të hyjnë në skenë, ato aktivizojnë sistemin tonë imunitar për të funksionuar siç duhet.

“Pa mikrobet sistemi ynë imunitar nuk mund të luftojë mirë infeksionet. Nuk është vetëm prania e këtyre mikrobeve por ajo që ato prodhojnë”, thotë ajo.

Mikrobiologia sqaroi se mikrobet prodhojnë molekula dhe substanca që bashkëveprojnë drejtpërdrejt me qelizat e veshjes në zorrët tona, por edhe me qelizat imune që janë në anën tjetër të stomakut tonë.

Vetëm duke përmbushur këto substanca mikrobike, një qelizë imune merr informacionin për të bërë atë që duhet të bëjë. Dëshmitë epidemiologjike tregojnë se fëmijët që rriten në një mjedis bujqësor kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë astmë. Natyrisht që nuk mund të merrni gjërat dhe të bëheni fermerë, por sugjerohet që të jetoni në një ambient më të pastër. E njëjta vlen edhe për kafshët shtëpiake, sidomos për qentë.

Mikorbiologët sugjerojnë se duhet të lejoni fëmijët që të luajnë të sigurtë me qentë. Studimet kanë treguar gjithashtu se pastrimi i gjithçkaje që ndodh në gojën e foshnjës rrit shanset e astmës.

Dhe e gjithë kjo tregon faktin se ne thjesht jetojmë në shumë pastërti, deri në atë pikë sa nuk është e dobishme. Higjiena është thelbësore për shëndetin tonë.

Ne nuk duhet të ndalojmë së lari duart, por duhet ta bëjmë atë në një kohë kur është e efektshme në parandalimin e përhapjes së sëmundjes, para ushqimit dhe pas përdorimit të tualetit.

Në çdo kohë tjetër, nuk është e nevojshme. Kështu që nëse fëmija juaj është duke luajtur në oborrin e shtëpisë, nuk ka nevojë ta pastroni, thjesht lëreni të kënaqet.


Shtuar 9.02.2020 22:35