Arsyet pro dhe kundër! A duhet ta falësh një partner që tradhëton?

Është dobësi apo forcd të arrish të falësh një partner që të ka tradhëtuar? Psikologia Tracey Cox, eskperte për trajtimin e marrëdhënieve në çift, përcakton qartë rastet kur duhet të ketë falje dhe rastet kur duhet të largohesh nga një partner flirtues.

Në dyja rastet të lësh një person që dashuron apo të qëndrosh me të pasi të ka tradhëtuar është e vështirë, por sipas saj duhen pasur parasyh disa kritere.

Rastet kur (ndoshta) tradhëtia mund justifikohet;

1-Është hera e parë

Ju e dini që kjo ska ndodhur kurrë në të kaluarën. Nëse ju keni qenë së bashku për vite dhe nuk keni asnjë dyshim se partneri juaj ka qenë gjithmonë besnik deri tani, ia vlen të luftosh e ta mbash këtë lidhje.

Mos harroni se ka shumë rëndësi sa herët ndodh tradhëtia në një marrëdhënie. Sa më herët ndodh një pabesi, aq më pak mundësi ka që çifti t’ia dalë ta mbajë këtë lidhje më gjatë.

Mos harroni ti bëni vetes pyetjet;

“Duke i dhënë një shans a e ndjen se është gjëja e drejtë për tu bërë?

A meriton më mirë? A meritojnë fëmijët tuaj më mirë?

Nëse përgjigjja juaj është e sinqertë, p.sh “Partneri im është i denjë për mua ai ose ajo vetëm ka bërë një gabim të tmerrshëm” besnikëria juaj ndoshta është e merituar.

2-Ju mund të kuptoni se si dhe pse ndodhi

Apo kalon marrëdhënia juaj nëpër një periudhë të vështirë? Është partneri juaj duke luftuar me diçka si; vdekjen e prindit ose në një tjetër ngjarje traumatike?

Nëse mund të vini veten në gjendjen e tyre, ndoshta do të kishin bërë të njëjtën gjë në të njëjtat rrethana? Unë nuk jam duke sugjeruar që tradhëtia është e justifikuar, pasi ajo kurrë nuk është e justifikuar- por kjo do të ndihmojë në qoftë se ju mund të paktën të kuptoni se si ndodhi dhe shpjegimi i tyre mund të jetë i vërtetë?

3-Ju dyshuat se diçka nuk ishte e drejtë

Ju jeni duke më shumë i/e gatshëm për ta falur një tradhëti në qoftë se keni pasur më parë dyshime dhe instinktet tuaja iu thanë që diçka po ndodhte.

Kjo tregon se sa të sigurt ju jeni në veten tuaj dhe se do të jeni sërish aq vigjilent e do të shikoni shenjat nëse kjo ka ndodhur një herë.

4-Kjo sjellje është e pazakontë

Nëse deri tani (edhe në fusha të tjera të jetës së tyre), partnerët janë të besueshëm, kjo është një shenjë e mirë. Nëse ju ende mendoni se ai/ajo është një person i mirë dhe keni ndjeshmërinë më të mirë në zemër për të duke i dhënë një tjetër shans është një veprim i ndjeshëm.

5-Miqtë dhe familja e juaj mendojnë se ta falni është gjëja e drejtë për të bërë

Nëse partneri juaj është i pëlqyer nga njerëz që e dinë se ju jeni të tronditur nga ajo që ka ndodhur dhe mbështesin vendimin tuaj për të punuar në këtë marrëdhënie, kjo është një shenjë shumë e mirë që ju keni bërë qëndrimin e duhur.

6-Është e qartë se partneri ndihet vërtet keq për atë që ka ndodhur

Një partner që ka tradhëtuar duhet të jetë qartësisht i penduar dhe i përgatitur për të bërë ç’është e mundur që të rregullojë marrdhëniet me ju

7-Kjo është gjëja më e mirë për fëmijët

….Vetëm sigurohuni që kjo është me të vërtetë gjëja më e mirë për fëmijët tuaj. Të

qëndroni së bashku “pa marrë parasysh çfarë” për fëmijët nuk është gjithmonë zgjidhja më e mirë. Rritja me prindër të cilët janë të mbyllur në një marrëdhënie toksike destruktive nuk është një mjedis i këndshëm për të filluar jetën.

Fëmijët janë sfungjer, ata shikojnë dhe kuptojmë më shumë se sa ju tregoni dhe në të ardhmen marrëdhëniet e tyre do të jenë të ndikuara fuqimisht nga se si ata e shohin marrëdhënien e prindërve të tyre.

Duke pasur dy prindër të lumtur që jetojnë më vete është më e preferueshme se sa dy prindër të cilët jetojnë së bashku se nuk mund të qëndrojë larg njëri-tjetrit.

8- Kur ata janë të gatshëm për të marrë këshilla

Unë do të rekomandoja fuqimisht çdo çift që ndeshet me pasojat e një çrregullimi në marrëdhënie, një pabesi apo çdo gjë tjetër që ju shkatërron shpirtërisht që të vizitoni një terapist së bashku, edhe nëse është vetëm për disa seanca. Në një mjedis të sigurt me dikë të paanshme që mund t’ju udhëzojë është e rëndësishme të kuptoni se çfarë të bëni. Në qoftë se partneri juaj nuk pranon të marrë në konsideratë as idenë, kjo është shpesh shkak se ata janë të shqetësuar se ata do të shfaqin tradhëti të tjera që ju nuk i dini. Ose ata thjesht nuk duan tia dinë në qoftë se ju qëndroni së bashku apo ndaheni.

9- Ju jeni mjaft e fortë për të shmangur kritikat

Shumë njerëz do të mendojnë se vendim juaj për të qëndruar duke toleruar mashtrimin dërgon një shembull të keq për të tjerët. Kjo krejtësisht varet nga gjendjen juaj individuale, por, edhe kështu, të jeni të përgatitur për të mbrojtur veten ose të bëni të qartë se është puna juaj dhe e askujt tjetër.

10-Ju jeni i bindur se ajo gjë ka marrë fund ose se nuk do të ndodhë përsëri

Kjo duket e pabesueshme, por do të habiteni se sa shumë njerëz i japin partnerit të tyre një shans tjetër pa e ditur me siguri se ata kanë ndaluar kontakt me personin me të cilin kanë tradhëtuar. Ose e kanë lënë të vazhdojë të shoqërohet me të njëjtët miq apo kolegë të cilët e kanë udhëhequr atë në rrugën e tundimit apo e kanë inkurajuar atë.

11- Kjo dhemb, por jeni të sigurt që ju përfundimisht mund ta lini pas këtë

A mendoni fshehurazi se ju vërtet e keni falur atë por kjo s’do të thotë se ‘e keni harruar”. Nëse keni ndërmend për ta bërë atë të paguajë për atë që atë ka bërë çdo ditë që do të jeni së bashku, çfarë fitoni me këtë? Pra, është e dhimbshme, por duhet të vendosni ta hidhni pas krahëve.

12-Ju jeni të gatshëm për të mësuar nga kjo që ndodhi

Terapistët thonë se një nga pyetjet më të mira për tu bërë në këto raste është; ‘Çfarë ju pëlqeu rreth sjelljes tuaj gjatë kësaj çështje? ” Një tradhëti të vë përpara një pasqyrë ku ti e shikon veten deri në kotësi. Kjo ju jep një dritë në mënyrë që ju të shihni dhe të njihni veten. Një martesë ose marrëdhënie afatgjatë është më shumë si një pasqyrë make-up që tregon çdo defekt të vogël.

Marrëdhëniet që i kanë mbijetuar tradhëtisë – veçanërisht nëse ajo ka vepruar si një thirrje zgjimi dhe ju ka adresuar ju në çështjet që keni injoruar do të qëndrojë gjatë në këmbë.

Do të ishte çmenduri që ta falnit dhe të qëndroni nëse;

1-Çdo partner ju keni pasur, ju ka mashtruar ju

Nëse të gjithë partnerët tuaj ju mashtrojnë, ju keni nevojë për terapi. Duke zgjedhur partnerët të cilët janë gjithmonë të pabesë është një marrëdhënie model, kjo do të thotë (më e pakta) ju keni vetëbesim të ulët ose (më e keqja) po luftoni me çështje serioze.

2-Ata kanë një histori të mashtrimit me partnerë të tjerë

Nëse ata kanë mashtruar në çdo person me të cilin kanë qenë – dhe asgjë nuk ka ndryshuar në jetën e tyre për t’i bërë ata të mendojnë sjelljen e tyre, është shumë e garantuar se do të bëjnë të njëjtën gjë me ju.

3- Kjo nuk është hera e parë që ju kanë mashtruar

Është tepër e dhimbshme për tu shërohen nga pabesia. Nëse keni falur partnerin tuaj më parë dhe duroni gjatë procesit, të dhimbshëm e të mësuarit të besimit të tyre përsëri, mashtrimi i tyre përsëri e përsëri dërgon një sinjal të qartë: ndjenjat tuaja nuk janë aq të rëndësishme për mua. Ata nuk do të thonë se ata nuk ju duan më, por nëse ata mashtrojnë, kjo do të thotë se ata nuk të respektojnë ju dhe ju të dy keni një sistem vlerash të ndryshëm.

4-Ata refuzojnë të pranojnë një pabesi kur ka prova të pakundërshtueshme

Një akuzë e pambështetur mund të jetë vetëm se: thashethemet apo dyshimi. Por në qoftë se ju keni dëshmi të forta se partneri juaj ju ka mashtruar dhe ata janë ende duke gënjyer, pse do të besoni çdo gjë tjetër që ata thonë?

5-Ata nuk kanë as edhe një arsye të vetme për ta bërë këtë

Ju keni qenë duke shkuar shumë mirë, çdo gjë ishte në rregull në jetën e tyre dhe ata nuk mund të dalin me një arsye bindëse, përveç “thjesht ndodhi” ose “Unë kam qenë i dehur ‘ ju jeni duke qëndruar akoma me të? Vërtet?

6- Ata gënjejnë për gjëra të tjera gjithashtu, dhe janë bindëse

Ndershmëria është baza e shumicës së marrëdhënieve të mira dhe duke u gënjyer është shpesh ajo që njerëzit e gjejnë të vështirë për vazhduar pas një pabesie.

“Unë mund ta kuptoj se donte seksualisht risi,” tha një burrë, gruaja e të cilit kishte një aferë tre-mujore. “Por unë nuk mund ta fal se ajo në mënyrë të vazhdueshme më ka gënjyer në fytyrë se ku ajo ishte dhe kush ishte me të. Ajo ishte aq e besueshme, si mund unë ndonjëherë ta besoj atë përsëri?” Nëse ju sinqerisht nuk mendoni se partneri juaj s’do ta bënte këtë përsëri pse duhet të qëndroni?

7-Ju luftoni me çështjet e besimit apo xhelozisë

Çdo njeri vuan, pasi ka zbuluar se e kanë tradhëtuar. Por nëse ju jeni të prirur për të qenë xhelozë ose keni probleme reale me besimin (ju keni qenë të djegur më parë, prindërit tuaj kanë kaluar probleme të tilla) do të ishte dyfish e vështirë për ju të vazhdoni në një marrëdhënie të tillë dhe ka pak gjasa që mund të riparohet besimi në lidhjen tuaj. Absolutisht askush nuk e mbështet vendimin tuaj për t’i dhënë atyre një shans tjetër. Besoni arsyes – largohuni!.


Shtuar 3.07.2020 17:08