Pse patatja e ëmbël ka 10 herë më shumë vlera sesa patatet e zakonshme

Patatet e ëmbla nuk janë pjesë e familjes së patateve, ato në fakt janë perime rrënjësore.

Ka variante të shumta, forma dhe madhësia e patateve të ëmbla mund të ndryshojë nga ato të shkurta deri tek ato të gjata që ngjyra e tyre mund të jetë nga e bardha, e verdha, ngjyrë portokalli dhe vjollce.

Patatet e ëmbla përmbajnë shumë vitaminë A por edhe vitaminë C, B2, B6, E dhe (B7), gjithashtu mineralet si hekurin, magnezin dhe bakrin.

Patatja e ëmbël përmban:

103 kalori
2.3 gram proteinë
0.2 gram yndyrë
3.8 gram fibra dietale
23.6 gram karbohidrate
21,907 vitaminë A (438% DV)
22.3 miligram vitaminë C (37% DV)
0.6 miligram magnez (28% DV)
0.3 miligram vitaminë B6 (16% DV)
541 miligram potassium (15% DV)
1 miligram acid pantothenic (10% DV)
0.2 miligram bakër (9% DV)
30.8 miligram magnezium (8% DV)
1.7 miligram niacin (8% DV)
1 miligram thiamine (8% DV)
Patatet e ëmbla janë të mbushura me proteinë dhe kanë shumë pak kalori, shkruan Healthy lifestyle. Derisa shumica e njerëzve mendojnë që patatet e ëmbla dhe vreshtat barishtore janë të njëjta, por në fakt ato janë dy gjëra të ndryshme.

Patatja e ëmbël i përket familjes së bimëve të lavdisë së mëngjesit, ndërsa vreshtat barishtore janë në të vërtetë të lidhura me zambakë dhe barëra. Gjithashtu, patatet e ëmbla besohet të jenë vendase të Amerikës Qendrore dhe Jugut, ndërsa vreshtat barishtore janë vendas në Afrikë dhe Azi.


Shtuar 29.05.2020 12:59