Pse njerëzit që nuk i lajnë këmbët në dush bëjnë një gabim të madh?

Një sasi e madhe djerse gjatë ditës mund të prodhohet vetëm nga këmbët tona, pasi ato kanë rreth 250,000 gjëndra djerse!

Dhe e kombinuar me bakteret që jetojnë mbi to, kjo krijon një erë mjaft të keqe. Larja e këmbëve jo vetëm që ndihmon në heqjen e aromës, por gjithashtu përmirëson qarkullimin e gjakut.

Larja e këmbëve është shumë e rëndësishme për këto arsye:

Ndihmon për të larguar erën e tyre.
Larja e rregullt dhe siç duhet e këmbëve ndihmon në heqjen e papastërtive, në zhdukjen e qelizave të vdekura të lëkurës, si dhe të djersës që grumbullohet gjatë ditës. Shpëlarja e tyre thjesht me ujë nuk do të bëjë asgjë, pasi shumica e këtyre gjërave do të qëndrojnë atje.

Pastrimi shtesë ndihmon në parandalimin e infeksioneve.

Këmbët tona janë më të ndjeshme ndaj infeksionit se sa pjesët e tjera të trupit, dhe bakteret që i mbulojnë ato mund të shkaktojnë lloje të ndryshme të inflamacionit. Fërkimi i këmbëve ju ndihmon për të shfuqizuar të gjitha shtresat e panevojshme të lëkurës së bashku me mikrobet dhe për të parandaluar zhvillimin e gjërave të tilla si kërpudhat, lythat dhe kallot. Dhe kjo procedurë e thjeshtë është super freskuese.

Zvogëlon dhimbjen e kockave.

Rezulton se mund të ketë një lidhje midis lëkurës së fortë të këmbëve tona dhe problemeve me gjunjët, ijet dhe shpinën. Ndërsa lëkura e panevojshme e vdekur nuk hiqet nga këmbët, ajo mblidhet dhe bëhet më e trashë. Kjo mund të çojë në ndryshime në ecje dhe më vonë mund të ndikojë tek nyjet, këmbët, kockat e shpinës dhe muskujt. Si rezultat, mund të ndjeni siklet gjatë lëvizjes.

Përmirëson qarkullimin e gjakut.
Teksa lani dhe pastroni këmbët, mos harroni t’i masazhoni, sepse kjo nxit qarkullimin e gjakut. Qarkullimi i dobët i gjakut shkakton mungesë të oksigjenit dhe kufizon muskujt të rriten dhe të zhvillohen.

Mund të ndalojë që thoi i gishtit të madh të këmbës të rritet nën lëkurë.

Ekzistojnë disa arsye përse thonjtë mund të rriten nën lëkurë, si përdorimi i këpucëve të ngushta ose thonj të prera keq. Por këmbët e djersitura dhe të pista mund të nxisin gjithashtu këtë proces të pakëndshëm. Kur gishtat e këmbëve janë vazhdimisht të djersitur, lëkura në skaje bëhet e butë, gjë që e bën më të lehtë që thonjtë të rriten nën lëkurë.


Shtuar 13.08.2020 12:43