Disa truqe psikologjike për personat që nuk kanë vetëbesim

Sa shpesh mendoni se do të merrni punën tuaj të ëndrrave dhe do të keni një jetë më të mirë nëse do të ishit një person më i sigurt? Jo të gjithë kanë lindur me besim, por ju mund ta zhvilloni atë.

Vetëbesimi është një cilësi shumë e rëndësishme, kjo është arsyeja pse këto këshilla nga psikologët mund të jenë shumë të dobishëm për t’u njohur.

1. Mësoni të pranoni komplimente.

Të gjithë reagojnë ndryshe në komplimente. Disa njerëz bëhen të trembur dhe madje tërheqin vëmendjen për të metat e tyre. Kjo është mënyra e gabuar për të reaguar ndaj komplimenteve dhe kjo tregon se një person nuk është i vetëbesuar. Për më tepër, mund të tingëllojë sikur nuk e vlerësoni vërtet mendimin e personit që dha komplimentin në radhë të parë.

Mënyra më e mirë për të reaguar ndaj një komplimenti është të buzëqeshni sinqerisht dhe të thoni, “Faleminderit”. Mos supozoni se një person po përpiqet të kënaqet, thjesht përpiquni të besoni se disa nga cilësitë tuaja me të vërtetë mund të duken tërheqëse për njerëzit e tjerë.

2. Mos u mundoni të jeni perfekt.

Le të themi se keni një orar shumë të ngushtë: 20 telefonata, 10 takime, lexim dhe përgjigje në email, dhe jo një minutë të vetme jo efektive për veten tuaj. Por në vend që të kënaqesh, gjithmonë ndjehesh i zhgënjyer sepse rezultatet nuk janë aq të mira, apo jo?

Kur vendosni synime që nuk mund të arrini, ju po shkoni drejt ankthit, jo suksesit. Njerëzit e suksesshëm bëjnë gabime dhe pendohen për disa nga vendimet që marrin. Por ata shohin mësime në të gjitha këto situata dhe janë në gjendje të mësojnë prej tyre.

3. Mësoni të mbani kontaktin me sy gjatë një bisede.

Ju mund të zbuloni gjendjen shpirtërore dhe emocionet e një personi duke shikuar në sytë e tyre. Foshnjat shikojnë në sytë e prindërve të tyre për të kuptuar emocionet e tyre që nga mosha 9 muajsh. Dhe gënjeshtarët zakonisht shikojnë larg, me qëllim që të fshehin faktin se gënjejnë.

Kur dikush shmang kontaktin me sy, kjo do të thotë se ata nuk janë të vetëbesuar. Pra, mbajtja e kontaktit me sy me njerëzit do t’ju ndihmojë të fitoni besimin e tyre dhe t’i bindni ata se jeni të sinqertë.

4. Mbani shpinën drejt dhe ndryshoni mënyrën se si ecni.

Një shpinë e drejtë dhe një ecje e sigurt – këto janë të gjitha shenja të një personi të sigurt.

Kështu që, mbaj kokën të ngritur, mbaje shpinën drejt dhe shiko lart, në vend të poshtë. Njerëzit përreth jush do ta vini re këtë dhe së shpejti do të shihni që ndiheni ndryshe. Hulumtimet tregojnë se gjuha e trupit të një personi të sigurt ul nivelin e tyre të stresit.

5. Përjashtoni mendimet negative.

Kontrolli i dialogut tuaj të brendshëm është një mënyrë e vështirë por shumë e efektshme për të disiplinuar veten. Mundohuni të gjurmoni të gjitha mendimet që keni për një javë. Dhe shkruani gjithçka që lidhet me të qenurit të pasigurt. Bëni vetes këtë pyetje, “A kam ndonjë provë që kam një arsye të vërtetë për të qenë të pasigurt?” Pasi të analizoni mendimet tuaja, do të kuptoni se shumica e tyre bazohen në asgjë.

Ndërsa po analizoni negativin, duhet të bëni gjithashtu një listë të cilësive dhe arritjeve tuaja pozitive. Mund ta lexoni sa herë që keni një ide negative në mendjen tuaj.

6. Vini re momentin kur ndaloni së besuari në veten tuaj.

Nëse mbani mend mendimet e këqija, së shpejti do të vini re që ato shfaqen në mendjen tuaj në të njëjtën kohë. Ndoshta keni pasur një ditë të mrekullueshme, por para se të shkoni për të fjetur, filloni të mendoni për diçka të keqe.

Vetëm përpiquni të injoroni këto mendime dhe thjesht konsideroni ato diçka që bëni çdo ditë pa ndonjë arsye.

7. Mendoni për veten tuaj ideale

Kjo është një pyetje e shkëlqyeshme që duhet t’i bëni vetes herë pas here. Sidomos kur do të bësh diçka që kërkon besim.

Ju nuk keni nevojë të dilni dhe të filloni të flisni me njeriun më tërheqës në rrugë. Filloni të vogël: buzëqeshni një të huaj. Dërgoni CV-në tuaj. Dhe mos u shqetëso për pasojat. Të jesh i gatshëm për të ndërmarrë rreziqe dhe përgjegjësi është ajo që çdo person i sigurt duhet të jetë në gjendje të bëjë.

8. Mos e humbni kohën tuaj në mediat sociale.

Mos shiko fotot e njerëzve që i njeh dhe i krahason ato me veten tënde. Ky zakon mund të dëmtojë seriozisht vetëvlerësimin tuaj. Media sociale është ajo ku njerëzit konkurrojnë të jenë të suksesshëm. Njerëzit postojnë vetëm foto të bukura nga vendet e mahnitshme. Dhe ka shumë pak njerëz që marrin selfie në shtëpi ndërsa veshin rrobat e rregullta dhe bëjnë punët e tyre të rregullta.

Kontrolloni median tuaj social: abonohuni nga përdoruesit të cilët vazhdimisht po postojnë foto të vetes dhe lini veten të bëni një pushim nga kjo faqe interneti ose aplikacioni.


Shtuar 13.09.2020 19:40