3 mitet që besojnë të gjithë, mjekët flasin për arsyet e vërteta që nuk mbeteni shtatzënë

Me kaq shumë materiale që kemi lexuar për temën e shtatzënisë, shumë prej tyre në mënyrë të pashmangshme janë të informuar dhe gabim. Këto koncepte të gabuara mund t’ju bëjnë konfuz, por është e rëndësishme të kërkoni përgjigjët e duhura dhe që bazohen në fakte.

-Ndryshimet e dietës: “Ekzistojnë disa mite që përfshijnë dieta specifike dhe ushtrime vijuese që gjoja janë provuar” për të rritur shanset tuaja për pjellori. Megjithatë, ka shumë pak studime dhe vështirë se ka ndonjë provë për të mbështetur ose kundërshtuar ndonjë prej këtyre pretendimeve.

“Për të përmirësuar shanset tuaja për të ngelur shtatzënë, është e zakonshme të keni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe një jetë aktive, si dhe të keni një dietë të ekuilibruar, dhe ndoshta të merrni një plotësim të thjeshtë multivitaminash, i cili mund të përfshijë acidin folik dhe vitaminën D.

-Terapitë alternative mund të luajnë një rol për të ndihmuar pacientët të arrijnë një gjendje më të mirë. Dr. Ippokratis Sarris thotë:- “Unë nuk rekomandoj në mënyrë rutinore ndonjë terapi alternative për pacientët e mi. Sidoqoftë, nëse njerëzit mendojnë se një kurs i veçantë trajtimi ose një terapi alternative mund të ndihmojë mirëqenien e tyre të përgjithshme dhe mendjen e tyre, nëse nuk ndërhyn në trajtimin që unë planifikoj të siguroj si mjek shtatzënie,mund ta bëjnë. Megjithatë, unë kam si detyrë që së paku t’i informoj ata për mungesën e provave që i rrethojnë këto terapi alternative.

-Pilula kontraceptive: “Diçka që njerëzit shpesh e supozojnë si një mit është ajo e ilaçeve kontraceptive që zvogëlojnë shanset tuaja për pjellori. Një pilulën kontraceptive, do të parandalojë që dikush të mbetet shtatzënë, por midis 80 deri 90 % e njerëzve që ndalojnë marrjen e pilulës janë në gjendje të mbeten shtatzënë brenda një viti. Një keqkuptim tjetër i zakonshëm në lidhje me pilulën kontraceptive është se sepse ndalon lëshimin e vezëve do të thotë që do të ketë më shumë vezë për t’u përdorur më vonë në jetë. Në fakt, rezerva e vezëve të një gruaje zvogëlohet me kohën, pavarësisht nëse vezoret lëshojnë një vezë mujore apo jo.

Pra asnjë nga këto më sipër nuk janë konfirmuar nga studimi apo nga shkenca! Mos filloni mjekimi apo terapi pa i konfirmuar më parë nga mjekët. Arsyet e besueshme janë që shpesh një infeksion mund të ndalojë një shtatzëni. Shembulli më i zakonshëm është klamidia, ose ndonjë infeksion që shkakton sëmundje inflamatore – mund të çojë në bllokimin e tubave falopian. Tubat falopiane bllokojnë vezoret (nga ku lëshohen vezët) përmes së cilës ngjiten spermatozoidët.


Shtuar 7.02.2020 12:27