Shkencëtarët pretendojnë se kanë gjetur proteina aliene

Shkencëtarët besojnë se kanë gjetur proteina të paprekura aliene në shkëmbin hapësinor që ra në Tokë 30 vjet më parë.

Nëse konfirmohen gjetjet e tyre, do të jetë proteina e parë e gjetur me origjinë të huaj.

Fizikani Malcolm Macgeok nga Plex Corporation dhe kolegët e tij përdorën teknologjinë moderne të spektrometrisë në masë për të analizuar aminoacidet në meteoritin Akfer 086, i gjetur në Algjeri në vitin 1990.

Edhe pse proteina aliene nuk është dëshmi e jetës jashtëtokësore, pasi proteinat mund të lindin nga procese të ndryshme natyrore – jeta nuk mund të ekzistojë pa këto blloqe ndërtimi.

Ekipi gjeti në meteorit shenja të aminoacid glicinës dhe zbuloi se ajo ishte e shoqëruar me elementë të tjerë, si hekur dhe litium. Ai më vonë kuptoi se aminoacidi nuk ekzistonte më vete, por ishte pjesë e një proteine të zbuluar rishtas që ata e quanin hemolitina.

Edhe pse hemolitina është e ngjashme në strukturë me proteinat tokësore, raporti i tij i deuteriumit ndaj hidrogjenit nuk korrespondon me asgjë në Tokë, por është në përputhje me atë që pritet të gjendet në kometë.


Shtuar 3.03.2020 13:35