Kjo është veshja më e vjetër në botë (FOTO LAJM)

Kjo është veshja egjiptiane 5000-vjeçare.

Testet e reja tregojnë se një veshje prej liri e gjetur në një varr egjiptian daton më shumë se 5000 vjet, duke e bërë atë veshjen më të vjetër të gjetur, transmeton lajmi.net.

E qepur bukur, ajo sinjalizon kompleksitetin dhe pasurinë e shoqërisë antike që e prodhoi.

Veshja, e njohur si fustani Tarkhan, është një gjetje e rrallë që tejkalon. Pak copë veshje të hershme, të cilat ishin bërë nga fijet e bimëve ose lëkurat e kafshëve, shpëtuan nga shpërbërja.

Tekstilet e gjetura nga vendet arkeologjike nuk janë përgjithësisht më të vjetra se 2000 vjet.

Një pjesë e vogël e rrobave të moshës së ngjashme kanë mbijetuar deri në ditët e sotme. Veshja e Tarkhan, nga ana tjetër, është antike, shkruan national geographic. Me mëngët e saj të përshtatshme, qafën V do të dukej në mënyrë të përsosur në shtëpi në një dyqani modern.

Një detaj i tillë i shkëlqyeshëm mund të ishte zbuluar vetëm nga një mjeshtër specialist. Dhe njerëz të tillë lindin vetëm në një shoqëri të prosperuar dhe hierarkike, siç është Egjipti i lashtë i 5000 vjet më parë, një kohë kur mbretëria u bashkua për herë të parë nën një sundimtar të vetëm.

Rrëshqitjet në bërryla dhe sqetulla nënkuptojnë gjithashtu se dikush dikur kishte veshur fustanin, nuk ishte thjesht ceremoniale.

Pasi kaloi pesë mijëvjeçarë në një varr egjiptian, veshja u dërgua në Petrie nga arkeologët në fillim të viteve 1900. Por ajo ishte gërshetuar në një tufë leckash të ndyra dhe të anashkaluara.


Shtuar 24.05.2020 07:28