Dhjetë gjërat e mahnitshme për trurin që u zbuluam gjatë vitit 2019

Truri na thotë se çfarë të bëjmë, si të veprojmë, çfarë të mendojmë dhe çfarë të themi.

Ne jetojmë dhe mësojmë falë këtij organi, por ende nuk dihet shumë. Çdo vit, zbulimet e reja na mësojnë më shumë rreth këtij organi të mrekullueshëm.

Hidhni një vështrim në disa nga zbulimet më të mëdha të trurit gjatë vitit 2019.

Zemërimi në ëndrra

Njerëzit mund të përjetojnë shumë emocione ndërsa flenë, madje edhe zemërim. Studiuesit kanë zbuluar, duke analizuar veprimtarinë e trurit, që ata mund të përcaktojnë nëse një person është zemëruar apo jo në një ëndërr.

Ekipi ekzaminoi rajone të trurit, të cilët ndihmojnë në kontrollin e shprehjes së emocioneve dhe zgjidhjen e problemeve. Aktiviteti asimetrik në lobin frontal të trurit gjatë gjumit mund të tregojë që personi ishte duke parë ëndrra “të zemëruara”.

Ekspedita e Antarktikut krijon vetmi

Njerëzit – madje edhe introvertët – janë qenie shoqërore, dhe vetmia mund të ndikojë në tru. Studimi zbuloi se nëntë studiues që kaluan më shumë se një vit në Antarktik u kthyen me një tru pak më të vogël.

Një grup studiuesish krahasuan një imazh të skanuar të trurit të një subjekti para se të niseshin në kontinent dhe pasi të ktheheshin në shoqëri. Ata zbuluan se pjesë të trurit siç është hipokampusi – një rajon i ngarkuar me mësimin dhe kujtesën – kishin një vëllim më të vogël pasi studiuesit u kthyen.

Pjesa që mungon në tru mund të kompensohet

Do të ishte e çuditshme nëse dikush mund të merrte një mollë pa duar. Në mënyrë të ngjashme, një grup studiues zbuluan se pak njerëz mund të nuhasin edhe pse u mungon rajoni i trurit i ngarkuar. Në pjesën e përparme të trurit, ka pjesë aromatike që përpunojnë informacione për aromat e hundës.

Studiuesit e gjetën atë rastësisht, kur skanuan trurin e një gruaje 29-vjeçare, e cila mund të nuhaste aromë normalisht edhe pse asaj i mungonin ato pjesë. Studiuesit nuk e dinë saktësisht se çfarë e çoi këtë aftësi magjike për të nuhatur, por ata besojnë se një pjesë tjetër e trurit mund të marrë një rol, duke demonstruar aftësinë e madhe të trurit për të rimodeluar.

Disa njerëz e ndiejnë fushën magnetike

Disa kafshë përdorin një fushë magnetike të padukshme që përfundon rreth planetit tonë si një sistem natyror navigacioni.

Gjithashtu disa njerëz mund të ndiejnë fushën magnetike të planetit tonë, megjithëse është i paqartë shkaku.

Në një studim të botuar në mars, një grup studiuesish skanuan trurin e 34 personave për të cilët u tha që të uleshin në një dhomë të errët.

Analiza e trurit tregoi se katër nga 34 pjesëmarrësit treguan një përgjigje të fortë ndaj ndryshimit të fushës magnetike nga verilindja në veriperëndim, por jo anasjelltas.

Nuk është e qartë pse disa njerëz iu përgjigjën fushës magnetike ndërsa të tjerët jo, dhe është gjithashtu e paqartë se si truri zbuloi sinjale të tilla. Por studimet e mëparshme kanë zbuluar se truri i njeriut përmban shumë grimca të vogla magnetike që mund të kenë lidhje me të, thanë studiuesit.

Truri nuk e pranon idenë e vdekjes

Vdekja është po aq e natyrshme sa jeta. Por truri ynë na mbron nga ideja e vetë vdekjes sonë, duke na bërë të paaftë të kuptojmë se një ditë do të bashkohemi me të tjerët në gjumë të përjetshëm.

Truri përdor vazhdimisht informacione të vjetra për të parashikuar se çfarë do të ndodhë në situata të ngjashme në të ardhmen – kështu që truri duhet të jetë në gjendje të parashikojë që edhe ju një ditë do të vdisni. Por siç rezulton, diçka në idenë e vetë vdekjes sonë prish këtë mekanizëm në tru.

Një grup studiuesish e kuptuan këtë duke parë se si reagon truri i 24 njerëzve kur u tregohen fjalë të lidhura me vdekjen. Matjet e aktivitetit të trurit kanë treguar që mekanizmi i parashikimit të trurit “u prish” kur erdhi në idenë e vetë vdekjes së një personi. Është e paqartë arsyeja e kësaj, por sipas teoricienëve, gjithashtu shumë i vetëdijshëm për vdekshmërinë e dikujt do të zvogëlonte gjasat që një person dëshiron të zhvillohet.

Lëngu kurrizor hyn në tru ndërsa flemë

Studiuesit kanë ditur për një kohë të gjatë se aktiviteti i trurit është shumë ritmik ndërsa ne flemë, duke prodhuar aktivitetin e valës së neuroneve. Por këtë vit, ata së pari zbuluan diçka tjetër që është pjesë e këtij cikli ritmik: lëngu cerebrospinal.

Ky lëng rrethon dhe mbron trurin dhe palcën kurrizore në çdo kohë, dhe hulumtimet tregojnë se gjithashtu pastron trurin e proteinave toksike ndërsa ne flemë.

Një grup studiuesish ekzaminuan trurin e 13 pjesëmarrësve gjatë gjumit duke përdorur një makinë të rezonancës magnetike dhe zbuluan se lëngu cerebrospinal me të vërtetë rrodhi në tru gjatë gjumit me një rrjedhë mjaft ritmike; aktiviteti i trurit zvogëlohet, gjaku rrjedh nga truri dhe lëngu cerebrospinal rrjedh brenda.

Nëse gjysma e trurit mungon, gjithçka mund të funksionojë

Truri ka një aftësi të jashtëzakonshme për të ndryshuar dhe përshtatur, siç dëshmohet nga grupi i vogël i njerëzve, gjysma e trurit të të cilëve u hoq si fëmijë për të zvogëluar sulmet nervore.

Pavarësisht se munguan e gjithë gjysma e trurit, ata funksionuan ashtu si u forcua gjysma e mbetur. Skanimi tregoi se në mesin e pacientëve me vetëm një hemisferë të trurit, rajone të trurit të kyçur në të njëjtin rrjet (siç është shikimi) kanë punuar së bashku, si dhe ato në të cilat truri ishte i paprekur.

Ata gjithashtu zbuluan se lidhja midis pjesëve të rrjeteve të ndryshme të trurit ishte më e fortë në pacientët që e kishin hequr hemisferën, duke sugjeruar se truri ishte në gjendje të kompensonte humbjen e shumë prej vetvetes.

Mësimi i gjuhës në bit

Truri juaj ka nevojë për memorie si ai në USB për të zotëruar gjuhën e tij amtare. Një i rritur mesatarisht që flet gjuhën angleze ka të ngjarë të ketë nevojë të mësojë rreth 12.5 milionë bit informacione të lidhura me gjuhën, ose i duhen 1.5 megabajt hapësirë ruajtjeje.

Autorët përdorën idenë e “bitave” si një shembull, megjithëse truri nuk i ruan informacionet në bit. Por shumica e asaj informacioni gjuhësor ka më pak të bëjë me gramatikën dhe sintaksën sesa me kuptimin e fjalëve.

Në skenarin më të mirë, të rriturit do të mësojnë përmendësh nga 1000 deri në 2,000 bit të gjuhës amtare në një ditë, dhe në rastin më të keq ata do të mësojnë përmendësh rreth 120 bit në ditë.

Ringjallja e trurit të vdekur

Shkencëtarët kanë rikthyer qarkullimin e trurit dhe aktivitetin qelizor në trurin e derrave disa orë pasi vdiqën.

Ky eksperiment radikal vuri në pikëpyetje idenë se truri pësoi dëme të papritura dhe të pakthyeshme pas vdekjes. Por një grup studiuesish kanë treguar që vdekja e qelizave ndodh gjatë periudhave të gjata kohore, dhe në disa raste madje mund të vonohet ose të kthehet mbrapa.

Studiuesit krijuan një sistem për studimin e trurit pas vdekjes, në të cilin pompuan një zëvendësues sintetik të gjakut në arteriet e trurit. Ata e pompuan këtë zgjidhje në 32 tru derr 4 orë pasi kafshët vdiqën dhe lejuan që zgjidhja të qëndrojë në tru për gjashtë orë.

Ata zbuluan se sistemi ruante strukturën qelizore të trurit, zvogëlonte vdekjen e qelizave dhe rivendosi disa aktivitete qelizore. Megjithëse studiuesit vunë re që ata nuk kanë vërejtur asnjë lloj aktiviteti që do të tregonte që truri është i vetëdijshëm, disa pyesin se çfarë do të thotë të jesh i gjallë.


Shtuar 1.01.2020 16:44