A vuajnë adoleshentët nga humbja e gjumit?

Tundimi për t’iu përgjigjur njoftimeve të mediave sociale dhe mesazheve me tekst nga miqtë po i mban gjithnjë e më shumë adoleshentë zgjuar gjatë natës.

Kërkim i ri nga Zlatan Krizan, një profesor i asociuar i psikologjisë ka zbuluar se adoleshentët që kalojnë më shumë se dy orë në ditë në telefonat e tyre flenë më pak se shtatë orë gjumë çdo natë, transmeton lajmi.net.

Kërkimi, i botuar në revistën Sleep Medicine, është prova më e fortë deri më tani që përdorimi i pajisjeve elektronike nga adoleshentët në vitet e fundit është përgjegjës për ngritje të ngjashme të gjumit të pamjaftueshëm.

Studiuesit analizuan të dhënat nga dy sondazhe kombëtare për më shumë se 360 mijë adoleshentë, duke u përqendruar posaçërisht në ndryshimet në përdorimin e gjumit dhe smartfonave nga 2009 në 2015.

Ata vunë në dukje një ndryshim të menjëhershëm në zakonet e gjumit të adoleshentëve rreth vitit 2012, në të njëjtën kohë që smartfonët u bënë më të përhapur.

Sipas studimit, ndërsa koha e kaluar në smartfona u rrit, u rrit edhe përqindja e adoleshentëve që flenë të pamjaftueshëm:

-Në krahasim me vitin 2009, 17 për qind më shumë adoleshentë në 2015 raportuan të flinin më pak se shtatë orë në natë.
-35 për qind e adoleshentëve që përdorin pajisje elektronike për një orë në ditë flinin më pak se shtatë orë.
-52 për qind e adoleshentëve që përdorin pajisje elektronike për pesë orë plus fjetën më pak se shtatë orë.
-Për krahasim, ata që kaluan më shumë se pesë orë kishin 50 për qind më shumë gjasa të flinin më pak sesa ata që kalonin një orë në ditë.

Gjumi i pamjaftueshëm është një nga shumë pasojat shëndetësore që rrjedhin nga një varësi e shtuar nga teknologjia, shkruan balanced living life.

Kjo është veçanërisht shqetësuese për adoleshentët që nuk po flenë nëntë orë të rekomanduara çdo natë.

Përmbysja e trendit

Vendosja e zakoneve të mira të gjumit dhe vendosja e kufijve të smartfonave në moshë të hershme ndihmon në promovimin e përdorimit të përgjegjshëm më vonë gjatë jetës.

Ndërsa përgjegjësia personale është një komponent i rëndësishëm, vetëm kjo nuk është e mjaftueshme për të përmbysur trendin.

Është një çështje e komplikuar sepse telefonat inteligjentë janë të dobishëm për punën, qëndrimin në lidhje me familjen dhe madje edhe për njoftimet e urgjencës.

Pajisjet elektronike janë aq të ndërthurura me aktivitetet tona të përditshme saqë nëse nuk jemi në telefonin tonë, ato janë gjithmonë afër.

Shkollat ​​kanë zbatuar politika dhe rregulla në lidhje me përdorimin e smartfonave gjatë orës së mësimit, por prindërit mbajnë shumë përgjegjësi për të kufizuar përdorimin për adoleshentët, veçanërisht natën vonë.


Shtuar 24.09.2020 13:54