Rreth 100 mijë qytetarë të mbetur jashtë, si po procedon BE për të riatdhesuar ”të vetit”

Pothuajse 100,000 qytetarë të Bashkimit Evropian mbeten të bllokuar jashtë vendit si rezultat i kufizimeve të udhëtimit nga koronavirusi, tha komisioni Evropian.

Ekzekutivi i BE njoftoi të Premten se 98.900 qytetarë të BE ishin të mbërthyer jashtë vendit me përpjekjet e vazhdueshme për t’i sjellë ata në shtëpi, në krahasim me 600,000 të cilët kishin raportuar se ishin bllokuar në fillimin e shpërthimit.

Komisioni tha që BE kishte ndihmuar të kthejë në shtëpi më shumë se gjysmë milioni njerëz, kryesisht përmes bashkëpunimit konsullor. Rreth 45,000 qytetarë të BE-së janë riatdhesuar gjithashtu përmes afro 200 fluturimeve të financuara nga BE, si dhe 1.837 shtetas të MB.

Mbretëria e Bashkuar mbetet në periudhën e tranzicionit Brexit deri në fund të vitit, kështu që ka të drejtë të tërheqë mekanizmin e mbrojtjes civile të BE-së, një sistem të ndihmës së ndërsjellë gjatë përmbytjes, zjarrit të pyjeve ose pandemisë globale.

Por shifrat e fundit zbulojnë se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka shfrytëzuar programin, që do të thotë se BE do të financojë 75% të kostos së fluturimeve të riatdhesimit emergjent. Mbretëria e Bashkuar ka organizuar vetëm gjashtë fluturime përmes skemës, më pak se çdo vend i madh përveç Italisë. Qeveria nuk e ka tërhequr skemën që nga 29 mars, kur qytetarë britanikë dhe një pjesë e vogël e shtetasve të tjerë të BE u fluturuan jashtë Perusë.

Gjermania ka organizuar 101 fluturime të tilla përmes sistemit, duke riatdhesuar gjithsej 21.815 të qytetarëve të saj me ndihmën e BE.

The Guardian raportoi se 65,000 shtetas të Mbretërisë së Bashkuar në të gjithë botën janë ende në nevojë për riatdhesim. Sekretarja e jashtme e Hijes, Lisa Nandy tha që numrat ngritën pyetje mbi politikën e riatdhesimit të qeverisë.


Shtuar 17.04.2020 15:32