New Jork në alarm, agjencitë funerale nuk kanë material për viktimat nga pandemia

Me trupat që hynin me një ritëm rekord për shkak të përhapjes së COVID-19, drejtorët e funeralit në të pesë bashkitë i thanë “The Post” se nuk mund të përballojnë situatën.

Një drejtor i funeralit në Brooklyn tha që aktualisht ka 60 trupa në objektin e saj, një tjetër në Queens tha se nuk kishte më materiale për të mbështjellë trupat dhe të presë deri më 19 prill për një hapje të krematoriumit lokal – ndërsa një i tretë tha se ajo po mban një listë pritjeje për herë të parë.

“Dy javët e fundit kanë qenë plotësisht jashtë kontrollit,” tha Mattheë Pinto, drejtor i Shtëpisë Funeralale në Manhattan. “Në një ditë normale, shtëpia jonë e varrimit do të bëjë mes një dhe dy telefonatave. Tani po bëjmë tetë ose nëntë. Sinqerisht, ne nuk jemi të pajisur për ka shumë raste”.

Joe Neufeld, drejtor i shtëpisë së funeralit “Gerard J. Neufeld” vetëm pesë blloqe më tej nga pika e nxehtë COVID-19 e qytetit, tha se zakonisht kishte 14 funerale në javë, ndërsa vetëm javën e kaluar ishin 50 viktima. Ai tha se salla e agjencisë funerale është e mbushur me kufoma.

“Ne nuk kishim zgjidhje tjetër,” tha ai. “Familjet më kanë telefonuar duke më thënë se nuk kishin gjetur askpnd që të marrë të dashurit e tyre për ceremoninë e fundit mortore”.

“Unë kam 25 mbetje në dhomën time të pasme dhe shumica e tyre janë raste të COVID,” tha Neufeld. “Nuk mund t’i fus njerëzit brenda sepse mund të jetë e rrezikshme”,

Në një letër të hapur për qeverinë këtë javë, Shoqata Kombëtare e Drejtorëve të Funeralit iu përgjërua guvernatorit të nënshkruajë një urdhër ekzekutiv që autorizonte licencimin e përkohshëm që të lejojë agjencitë nga jashtë të vinin në ndihmë.

“Në ditët në vijim, NFDA pret që të vendosë vullnetarë në Neë York City dhe po punon me kompani të shërbimit funeral për të përmbushur nevojat e furnizimit,” tha organizata në një deklaratë të mërkurën.


Shtuar 8.04.2020 21:54