Mos pini duhan, kufizoni alkoolin dhe bëni ushtrime: OBSH jep këshilla për jetën në karantinë

Mos pini duhan, kufizoni alkoolin, bëni ushtrime dhe përpiquni të mos shikoni shumë lajme.

Këto janë disa nga rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetit për të qëndruar të shëndetshëm fizikisht dhe mendërisht ndërsa jetoni nën karantinë. Koronavirusi i ri që ka origjinën në Wuhan, Kinë më pak se tre muaj më parë është përhapur në më shumë se 300,000 njerëz në pothuajse çdo vend në të gjithë botën.

Më shumë se 100 milion njerëz në të gjithë botën po jetojnë nën një formë të mbylljes sociale ndërsa zyrtarët publikë përpiqen të kontrollojnë shpërthimin e COVID-19 që tashmë ka marrë më shumë se 12,000 jetë.

“Ne jemi të gjithë në nivele të ndryshme të karantinës dhe është e vështirë,” tha Guvernatori i New York, Andrew Cuomo të Premten, pasi urdhëroi bizneset jo-thelbësore që të mbajnë të gjithë punonjësit e tyre në shtëpi dhe banorët të qëndrojnë brenda, përveç nëse është e domosdoshme, si marrja e ushqimit, ilaçet , duke shkuar tek mjeku, banka ose duke ecur me qentë e tyre.

Stresi i qëndrimit brenda, shikimi i rasteve dhe rritja e numrit të vdekjeve në të gjithë globin mund të marrë një numër të konsiderueshëm. Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha të Premten WHO do të nxjerrë këshilla në javët e ardhshme se si të qëndrosh i shëndetshëm dhe të përballesh me krizën.


Shtuar 22.03.2020 07:34