A do të mbyllen kufijtë dhe shollat? Ministria e Shëndetsisë jep përgjigjen

Paniu dhe frika nga përhpja e koronavirusit tashmë qarkullon edhe në vendin tonë. Ministrja e Shëndetësisë dhe Task Forca për koronavirusin, janë duke u përballur me shumë pyetje nga gazetarët, mes të cilëve dhe ajo mbi mundësinë e mbylljes së kufijve.

Manastirliu tha se masat e marra janë në raport me rriskun që ka sot Shqipëria, dhe janë konsultuar në çdo rast me rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetit.

Manastirliu kërkoi që të gjithë të shmangin panikun, pasi sipas saj mbyllja e shkollave dhe e kufijve mund të bëhet vetëm në rast të konstatimit të rasteve me të prekur.

“Kjo situate po trajtohet më shume përgjegjësi. Është momenti të veprojmë në përgjegjësi të plotë duke garantuar shëndetin qytetareve. Në varësi dhe sipas shkallës së rrezikshmërisë do marrim edhe masat përkatëse.

Vendimet do të bazohen mbi evidenca për të vlerësuar hap pas hapa marrjen e masave dhe vendimeve të tjera, për cdo masë do të informoheni në kohë reale, qëllimi ynë i vetëm është mbrojtja e shëndetit të qytetarëve shqiptarë ndaj dhe masat që do të merren do të jenë vetëm mbi bazën e këtij qilimi madhor.

OBSH që po administron edhe në nivel ndërkombëtar veprimet, kur themi që masat që po merr vendi janë në përputhje të plotë me OBSH, ajo rekomandon që të shihet dhe të vlerësohet mundësia hap pas hapi bazuar në shkallën e riskut, por mbyllja e kufijve realizohet në një moment të caktuar kur paraqiten raste apo kemi situatë të epidemisë dhe me përhapje të gjerë, që edhe në ato raste OBSH dhe modelet, apo sic aplikohet në vende të tjerë nuk vihen masat agresive kombëtare por izolohet rasti lokalisht dhe më pas të zonave specifike dhe të caktuara.”, tha Manastiruliu.


Shtuar 24.02.2020 09:46