Formimi i Qeverisë së re, çfarë pritet të ndodhë nëse Kurti nuk i kthen përgjigje Thaçit

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi dje ka përfunduar konsultat me partitë politike sa i përket ndërmarrjes së veprimeve pas rrëzimit të Qeverisë.Menjëherë pas përfundimit të këtyre takimeve, presidenti Thaçi i është drejtuar me dy letra kryeministrit në detyrë njëherësh liderit të LVV-së, Albin Kurti ku i ka kërkuar që të propozojë mandatarin e ri për formimin e Qeverisë.

Lidhur me këtë kërkesë të presidentit, Kurti ka thënë se partia e tij do t’i përgjigjet presidentit Thaçi në “një moment të përshtatshëm, në këtë kohë virusi”.
Sa i përket kësaj çështje, Ehat Miftaraj, drejtor i Institutit të Kosovës për Drejtësi, ka thënë për Telegrafin, se presidenti Hashim Thaçi sipas Kushtetutës nuk ka të drejtë t’ia kërkojë një partie tjetër mandatarin për formimin e Qeverisë.

“Presidenti i Republikës së Kosovës në bazë të Kushtetutës dhe praktikës së Gjykatës Kushtetuese nuk ka të drejtë t’i drejtohet ndonjë partie tjetër politike për t’i dhënë mandatin për formimin e qeverisë. Si Kushtetuta ashtu edhe praktika e kësaj gjykate qëndrojnë të heshtura lidhur me afatin për propozimin e mandatarit nga partia fituese”, ka thënë Miftaraj.

Miftaraj ka shtuar se në rast se Lëvizja Vetëvendosje zgjat heshtjen sa i përket propozimit të mandatarit, atëherë presidenti mund t’i drejtohet Gjykatës Kushtetuese për interpretim.

“Përjashtimisht, nëse kjo heshtje e VV mund të zgjatet, Presidenti mundet ti drejtohet Gjykatës Kushtetuese për interpretim lidhur me këtë situatë. Pa një vendim të Gjykatës Kushtetuese, Presidenti nuk mund të procedoj tutje me partitë tjera që përfaqësohen në Kuvend”, u shpreh Mifataraj.

Politologu Ramush Tahiri ka thënë për Telegrafin se veprimet e presidentit Hashim Thaçi do të jenë varësisht nga përgjigja që do t’i kthejë kryeministri në detyrë Albin Kurti.

“Nëse Kurti e dërgon emrin atëherë procedohet, presidenti e dekreton atë emër dhe ai pastaj ka 15 ditë afat që të dalë me kabinetin qeveritar në Kuvend. Nëse nuk e dorëzon emrin e mandatarit për shkak se është kohë e pandemisë atëherë presidenti ia jep mandatin një partie tjetër”, ka thënë Tahiri.

Ai ka shtuar se momenti kur presidenti mundet me ju drejtua Gjykatës Kushtetuese, është në rast se Albin Kurti nuk i kthen asnjë përgjigje lidhur me mandatarin për formimin e Qeverisë.

“Në rast se Kurti nuk i kthen përgjigje hiq presidentit e që nuk është e paraparë më Kushtetutë afati se kur duhet t’i kthej, atëherë presidenti i drejtohet Gjykatës Kushtetuese dhe kërkon sqarim për tejkalimin e gjendjes së krizës”, u shpreh Tahiri.


Shtuar 3.04.2020 12:29