Borrell: Kosova dhe Serbia rrezikojnë rrugën e dialogut nëse nuk ulen

Përfaqësuesi i Lartë i BE-së, Joseph Borrell, gjatë qëndrimit në Beograd, ka thënë se Kosova nuk duhet krahasuar me Katalonjën.

Borrell me bindje socialiste, njihet si një kundërshtar i separatizmit katalonaz dhe përkrahës i unitetit të Spanjës.

Megjithatë, ish-ministri i Jashtëm i Spanjës, në një intervistë për RTS ka thënë se ai duhet ta harrojë pozicionin që ka pasur në një shtet që nuk e njeh Kosovën dhe të mbrojë pozicionin e tij europian.

“Unë kam qenë Ministri i Jashtëm i Spanjës, një vend që nuk e njohu pavarësinë e Kosovës për arsye të tij. Unë nuk jam më koka e diplomacisë spanjolle dhe kam një përgjegjësi ndaj Europës dhe duhet të harroj pozicionin e vendit tim dhe të mbroj pozicionin tim europian. Le të përpiqemi të bëjmë maksimumin që mundemi për të lehtësuar dialogun. Do të punoj për atë. Njerëzit duhet të kuptojnë se kur punoni në një nivel europian, nuk mund të monitoroni pozicionin e vendit tuaj”.

Ai gjithashtu ka thënë se rruga e Serbisë dhe Kosovës drejt BE-së do të rrezikohet nëse dy palët nuk ulen për të dialoguar. Borrell shtoi se në këtë drejtim të gjithë duhet kontribuar, përfshirë edhe SHBA-të.


Shtuar 1.02.2020 11:02