Janë lirë, por këto produkte do t’ju kushtojnë shumë nëse i blini të përdorura (FOTO LAJM)

Kurdoherë që të shkoni për gjueti thesaresh në një dyqan antik ose të cilësisë së mirë, mendoni dy herë përpara se të blini disa sende të zotëruara më para. Një vazo e thjeshtë kristali ose një palë këpucë mund të jenë johigjienike dhe madje edhe të rrezikshme për t’i sjellë në shtëpinë tuaj.

Ne kujdesemi për shëndetin tonë dhe shëndetin e lexuesve tanë, kështu që ne bëmë një listë paralajmëruese për ju, në mënyrë që të jeni të kujdesshëm kur zgjidhni gjërat që blini në dyqane të dorës së dytë.

Kristali antik

Enët e vjetra prej kristali janë të mira për koleksione. Sidoqoftë, ato me siguri janë bërë sipas standardeve të vjetruara, që përmbajnë deri në 30% të oksidit të plumbit, sipas The Washington Post. Përdorimi i kristalit të tillë për të shërbyer ushqim ose pije mund të shkaktojë probleme shëndetësore.

Enë të vjetra

Sipas Qendrës për Shëndetin e Mjedisit, pjatat dhe enë të tjera si këto mund të përmbajnë gjithashtu plumb dhe kimikate të tjera të rrezikshme. Për të mos përmendur faktin që ju nuk dini çfarë është dhënë në atë pjatë.

Këpucët

Është joshëse të blini një palë këpucë të cilësisë së mirë në një dyqan të mrekullueshëm, por “nuk ia vlen barra qeranë”. Nëse blini këpucë të përdorura, rrezikoni të merrni kërpudha ose infeksione të tjera të lëkurës që pronari i mëparshëm mund të ketë pasur.

Për më tepër, këpucët tashmë kishin formën e këmbëve të pronarit të mëparshëm, duke i bërë ato të pakëndshme për t’u veshur. Sidoqoftë, nëse ka ende një etiketë në këpucë, ka të ngjarë të mund të vishen.

Fshesat me korrent

Pluhuri, papastërtia, dhe madje edhe insektet e shtretërve mund të grumbullohen jo vetëm në qesen e pluhurit, por edhe në qoshet më të vogla në fshesës me korrent. Pra, blerja e një pajisje të tillë nga një dyqan i dorës së dytë është një lloj llotarie – kurrë nuk dini saktësisht se çfarë mikrobesh ose alergjish po sillni së bashku me të.

Lodrat me mbushje

Nëse blini një kafshë të mbushur për një fëmijë, duhet të keni parasysh që fëmija vazhdimisht e prek, përqafohet me të ose madje e përtyp lodrën, kështu që duhet të jetë me të vërtetë sterile.

Kafshët e vjetra të mbushura shpesh shërbejnë si depozitë për mikrobet, pleshtat, mykun dhe alergjenët. Dhe larja e lodrës në ujë të nxehtë nuk është gjithmonë e besueshme pasi disa mikrobe mund t’i rezistojnë temperaturave të nxehta. Kështu që nuk është ide e mirë për të blerë lodra të përdorura, përveç nëse planifikoni t’i vendosni ato në një muze.

Pajisjet elektrike

Pajisjet elektrike të vjetra jo vetëm që mund të prishen menjëherë pasi t’i blini ato, por gjithashtu mund të dëmtojnë të gjitha instalimet elektrike në shtëpinë tuaj, duke shkaktuar një ndërprerje të energjisë ose madje edhe një zjarr.

Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që të gjitha pajisjet e reja elektrike janë më të besueshme – kur blini ndonjë pajisje, të vjetër apo të re, është gjithmonë mirë t’i kontrolloni ato menjëherë në dyqan ose të kontaktoni një specialist.

Materialet e ndërtimit

Dyert dhe dritaret mund të kenë termite ose papastërti të tjera në to. Dhe nëse ato ishin prodhuar para viteve 1980, ato mund të përmbajnë plumb, sipas Departamentit të Shëndetit të Minesotës. Nëse keni gjetur një kornizë dritareje që ju pëlqen vërtet, mund të bëni një provë bojë plumbi përpara se ta çoni në shtëpi.

Dyshekët

Megjithëse me siguri nuk do të gjeni dyshekë në një dyqan të tillë, ende nuk është ide e mirë për të blerë një dyshek të përdorur nëse shihni një të tillë. Ju mund të sillni të gjitha llojet e gjërave në shtëpi si mikrobet, pleshtat, marimangat ose mikrobet e tjera.

Dyshekët gjithashtu mbajnë lëngje trupore të pronarëve të mëparshëm (dhe kafshëve të tyre) dhe madje mund të kalojnë në infeksione. Pamja e dyshekut të përdorur mund të jetë e pastër, por nuk ka asnjë mënyrë për të thënë nëse është i sigurt brenda.

Krevat fëmijësh

Edhe nëse krevati duket i pastër dhe i ri, është më mirë të investoni në një shtrat të ri, të sigurt për fëmijën tuaj pasi që standardet e sigurisë kanë ndryshuar në mënyrë drastike gjatë dekadave të fundit.

Jastëkët

Tekstilet e përdorura ju rrezikojnë. Divizioni i Shkencave Bujqësore dhe Burimeve Natyrore në Universitetin Shtetëror Oklahoma deklaroi se çarçafët në shtrat mund të mbijetojnë deri në një vit në copa të veshura. Nga ana tjetër, ka një tufë jastëkësh të lezetshme me buxhet të ulët në Amazon që mund të përshtaten pothuajse në çdo skemë të dizajnit të brendshëm.

Vegla gatimi të përdorura

Mund të duken të bukura, por enë të ndryshkura, tigan, takëme dhe furnizime të tjera të kuzhinës nuk janë të sigurta për sa i përket gatimit të ushqimit. Ato mund të kenë metale dhe kimikate të dëmshme në to, duke kontaminuar ushqimin tuaj. Për shkak të kësaj, është e sigurt të blini pajisje të vjela kuzhine për dekorim, por jo për të ngrënë.

Veshje shiu

Sipas AOL, veshjet e papërshkueshëm nga uji dhe çizmet e gomës nuk zgjasin përgjithmonë. Për më tepër, mushamatë e shiut mund të dëmtohen pasi të lahen ose pasi të përdoren gjatë një stuhie të fortë – në fund të fundit, çizmet e shiut lodhen pas disa sezonesh. Kështu që në të vërtetë do të kushtonte më pak para për të blerë çizme të reja sesa për t’i blerë ato të vjetra dhe për t’i veshur ato vetëm për një sezon.

Helmetat

Helmetat mbrojtëse për biçikleta dhe motoçikleta mund t’i rezistojnë vetëm një ndikimi. Dhe meqenëse është e vështirë të zbuloni historinë e artikullit, është shumë më e sigurt të blini thjesht një të re. Ndër të tjera, helmetat, si të gjitha kapelet e tjera, mund të mbajnë vezë morrash dhe gjëra të tjera infektive.

Rrugicat

Qilimat e dorës së dytë kanë njolla, myk dhe alergjen brenda tyre. Blerja e një qilimi të ri mund të jetë pak më e kushtueshme, por është shumë më e sigurt për shëndetin tuaj.


Shtuar 7.10.2020 09:03