Debate në parlamentin grek, Tsipras flet për zgjedhje të parakohshme

“Pjesa dërrmuese e qytetarëve që i është kthyer shpina, kanë dilema të mëdha për jetën e tyre, të ardhurat dhe punën pas pandemisë. Ne nuk kemi dëgjuar asgjë që do të na bënte më optimistë. Ju na thatë se recesioni thjesht do të jetë i shkëlqyeshëm, nuk e keni komentuar atë si kryeministër që jeni”, kështu i është drejtuar kryeministrit të Greqisë, Mitsotakis drejtuesi i SYRIZA, Alexis Tsipras gjatë seancës plenare.

Ai tha se kryeministri duhet të thoshte të paktën vlerësimin dhe masat që do të merrte në mënyrë që recesioni të mos ishte aq i madh.

“Recesioni do të jetë i madh vetëm sepse nuk po miratohet asnjë program që do ta mbajë ekonominë gjallë në mënyrë që të mund të rindizet më lehtë. Nuk është një qëndrim serioz për një lider”, tha ai.

Por e menjëhershme ka qenë përgjigja e Mitsotakis.

“Unë prisja më shumë njohje të asaj që ka arritur vendi. E gjithë kjo që ndodhi ishte pothuajse e paqartë për ju”, tha ai, duke shtuar: “Asnjë nga ato që ndodhën nuk ka qenë e qartë për ju. Ne morëm një vendim sapo u raportua rasti i parë. Guxuam shumë më herët se vendet e tjera të mbyllnim shkollat, të mbyllnim dyqanet dhe të mbajmë një kosto të madhe financiare. Në 48 orë ministria u dërgoi qytetarëve një mesazh për t’i informuar ata dhe ju nuk e kuptoni që gjatë krizës u bënë hapa të mëdha dixhitale”.

Një ditë më parë gjatë fjalës së tij në Këshillim Politik të SYRIZA, Aleksis Tsipras foli edhe për zgjedhje të parakohshme.

“Me këto të dhëna, zgjedhjet e parakohshme, edhe nëse kushtet nuk i favorizojnë ose i lejojnë ato, mund të bëhen të pashmangshme, duke pasur parasysh se ajo që vjen me përgjegjësinë e Mitsotakis, asnjë qeveri nuk do ta justifikonte atë”.

Udhëheqësi i opozitës vuri në dukje se “zgjedhjet e thjeshta proporcionale do të jenë gjithashtu një mundësi për të formuar një shumicë progresive dhe një qeveri bashkëpunimi në një program të rindërtimit social dhe ekonomik.”


Shtuar 30.04.2020 14:27