Mos e ndizni kurrë kondicionerin sapo hipni në makinë, mund të jetë fatale për shëndetin tuaj

Temperaturat po rriten dhe vapa bëhet e pashmangshme. Kur hipim në makinë, ndezim menjëherë kondicionerin. Por, ky nuk është një vepri i mirë. Në këtë mënyrë, jo vetëm po rrezikojmë shëndetin tonë, por edhe shëndetin e të tjerëve. Domethënë, kur e lëmë makinën jashtë, mbyllim xhamat.

Por edhe kur e lëmë makinën në hije, brenda një dite mund të grumbullohen 400-800 mg benzinë. Nëse e parkoni makinën në diell, në një temperaturë më të lartë se 16 gradë, niveli i benzenit arrin 2000-4000 mg. Kjo është 40 herë më i lartë se niveli i lejuar.

Të ulur në një makinë, ku dritaret ishin të mbyllura, njerëzit fillojnë të thithin benzen por kjo toksinë ndikon në veshkat, mëlçinë dhe indet e kockave. Përveç kësaj, eliminohet shumë ngadalë nga trupi. Manuali i përdorimit thotë se duhet të hapen xhamat për disa minuta para se të ndizet kondicioneri.

Hulumtimet tregojnë se, para se të fillojë të ftohë ajrin, kondicioneri e nxjerr jashtë të gjithë ajrin e nxehtë, e bashkë me të edhe benzenin, toksina që shkakton kancer. Kondicionerët nuk janë e vetmja gjë që mund të na ndihmojë t’i mbijetojmë vapës. Mund të freskoheni dhe pa të.

E tëra çfarë ju duhet të bëni është të ulni dritaren në anën e shoferit dhe më pas mbyllni dhe hapni derën nga ana e pasagjerit, pastaj mbyllni dhe përsërisni dy ose tre herë. Temperatura në makinë do të bjerë deri në 10 gradë! Truku u provua nga shumë dhe ata thanë se ishin shumë entuziastë.

Shtuar 29.05.2022 16:21