Të gjithë thonë mos e konsumoni në darkë, por sekreti i një gjumi të mirë qëndron te ky ushqim

Nëse po përpiqeni të flini mirë, rrisni nivelin e çokollatës. Trajneri dhe nutricionisti Keris Marsden shpjegoi lidhjet midis asaj që hamë dhe mënyrës se si flemë, dhe sesi ekzistojnë ushqime të caktuara që mund të ndihmojnë – ose shqetësojnë – gjumin tonë.

Hormonet ndikojnë në procesin e gjumit. Nivelet tona të serotoninës, të cilat janë thelbësore për prodhimin e hormonit të gjumit melatonin, mund të rriten nga ushqime të caktuara, përfshirë çokollatën.

“Çokollata është një burim thelbësor për trupin, a nuk mendoni dhe ju kështu?”, Thotë Marsden. “Në të gjitha ditët e mia, në gjithçka që kam mësuar për ushqimin, gjithmonë kam konsumuar çokollatë sepse ajo rrit serotoninën; serotonina ju ndihmon të flini gjumë gjatë natës. Por është e rëndësishme të dini që kemi dhe hormone që na bëjnë të zgjohemi në mëngjes. Kortizoli ju bën të zgjoheni në mëngjesi të vazhdoni gjatë ditës dhe pastaj i lë vendin hormonit tjetër i cili na ndihmon të flemë gjumë.