Studimi i ri: Konsumi i përditshëm i kafesë ju dobëson

Një studim i ri nga Laboratori i Biologjisë i Shkollës Mjekësore të EKPA, në bashkëpunim me rrjetin GENOSOPHY dhe Universitetin e Atikës Perëndimore, zbuluan se konsumi i 3-4 filxhanëve kafe në ditë lidhet me zvogëlimin e peshës trupore, por vetëm tek njerëzit me një sfond gjenetik specifik.

Hulumtimi i tyre, i botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Obezitetit të njohur ndërkombëtarisht, u bazua në të dhëna të hollësishme epidemiologjike, gjenetike dhe eksperimentale nga 300 vullnetarë grekë.

Vullnetarët iu nënshtruan testimit gjenetik me dëshirën për të formuluar, me ndihmën e një dietologu, një plan diete të individualizuar bazuar në profilin e tyre gjenetik. Ata iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me zakonet e tyre të të ngrënit, oreksin dhe elementët e tjerë të stilit të jetesës, të cilat gjetën lidhje interesante midis konsumimit të kafesë, profilit gjenetik dhe peshës trupore.

Studiuesit gjithashtu studiuan efektin e sasive specifike të kafesë në zgjedhjen e llojit dhe sasisë së ushqimit dhe në sekretimin e hormoneve që kontrollojnë oreksin, siç janë asprosina dhe leptina, në një grup vullnetarësh.

Si përgjegjës i studimit, Profesor i Biologjisë dhe Gjenetikës dhe Drejtor i Laboratorit të Biologjisë të Shkollës Mjekësore të EKPA, Aristidis Iliopoulos, deklaroi në APE-MPE, se “rezultatet na tregojnë se kafeja zvogëlon oreksin dhe mund të kontribuojë në peshë rregullimi kur plotësohet dy ‘kushte gjenetike’: të kesh një variant gjenetik në gjenin CYP1A2 që çon në një rritje të metabolizmit të kafeinës dhe në të njëjtën kohë një predispozitë gjenetike ndaj obezitetit”./albeu.com


Shtuar 4.10.2021 22:34